Mit ili istina?

Smijemo li odmah nakon obroka ići na plivanje? Evo što o tome kažu liječnici

Objavljeno: 06.08.2022. zagorjeinternational

Od ranog djetinjstva nas uče da ne smijemo ići na plivanje odmah nakon obroka. Je li to točno?

City magazine piše da je Jean-Louis Chabernaud, pedijatar na hitnoj u Clamartu izjavio za novine Le Parisien da je ovaj roditeljski recept sigurno čak i štetan za djecu – mlađima od dvije do tri godine, potrebne su kalorije da bi podnijeli napor.

Što je hidrokucija?

To je toplotni šok koji se može doživjeti u vodenoj sredini, ljeti, kada nam je jako vruće, a dolazimo u dodir s jako hladnom vodom, tada se naše krvne žile šire, a zatim naglo skupljaju. Obično dovodi do neugode, a ponekad i do utapanja.

Drugi liječnik Jean-Pierre Cervetti, u časopisu Daily,  objasnio je da danas znamo da je ova mjera opreza apsurdna jer dok plivamo, ne probavljamo hranu, a što se tiče hidrokucije, ona je povezana s izlaganjem suncu, a ne s probavom.

U stvarnosti, obroci nisu ti koji kupanje čine opasnim, već uvjeti u kojima se kupamo – odlazak na kupanje nakon jela je rizičan, samo ako ste jeli potpuno izloženi suncu, a ako ste jeli u hladu, nemate razloga za brigu.

-Hrana ostaje u želucu između dva i tri sata, a ukupna probava traje oko osam sati, tako da nećemo toliko čekati, a da ne govorimo o tome da ćemo se osam sati kasnije vratiti za stol – kazao je dr. Jean-Michel Cohen. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba