U Međimurskoj županiji obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

ŽUPAN POSAVEC: Oluja je znak koji nas podsjeća da nikad ne gubimo nadu i vjeru

Objavljeno: 05.08.2022. zagorjeinternational

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u četvrtak u Međimurskoj županiji obilježen je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja koji se danas slavi kao spomen na 5. kolovoza 1995. godine kada je u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja” oslobođen grad Knin i vraćen okupirani teritorij Republike Hrvatske čime su ostvareni svi zacrtani ciljevi koji su omogućili stvaranje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

-Pobjedu u Oluji ostvarili smo zahvaljujući našim braniteljima, na koje ćemo biti trajno ponosni, a Međimurska županija posebno je ponosna na sve naše heroje koji su dali život za domovinu, među kojima je 78 međimurskih branitelja – kazali su iz Županije.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat podsjetio je prisutne na značaj 5. kolovoza.

 -Vojno redarstvena operacija “Oluja“ za Hrvatsku i za građane Hrvatske ima posebno značenje. Bila je to odlučujuća oslobodilačka bitka koja je zaustavila rat i agresiju na hrvatskom tlu i donijela dugo priželjkivan mir i slobodu našoj domovini – kazao je Horvat.

Mnogobrojno izaslanstvo

Počast herojima odali su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina s potpredsjednikom Mariom Medvedom, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, načelnik Belica Zvonimir Taradi, predstavnici Policijske uprave Međimurske, predstavnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, predstavnici Hrvatske vojske, Zrinske garde Čakovec, Matice hrvatske Ogranka Čakovec položivši vijence i svijeće svim stradalim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima žrtvama Domovinskog rata.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini rekla je da je prošlo gotovo tri desetljeća kako su vojnici podigli hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi i tako simbolično označili pobjedu u nametnutom ratu.

Trajna sjećanja

-Tih dana disali smo kao jedno, radovali se svakom oslobođenom mjestu, ali i tugovali nad svakim izgubljenim životom. Hvala našim suborcima koji su pokazali jedinstvo i snagu one dane kada nam je bilo najteže – kazala je Cividini, a župan Posavec istaknuo je:

-Prije 27 godina Eduard Baltić i Florijan Novak bili su među ponosnim hrvatskim braniteljima koji su podigli hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi tog povijesnog 5. kolovoza 1995. godine. Iako godine prolaze, sjećanja ostaju te upravo zato ovaj dan obilježavamo na dostojanstven način kako bismo našim braniteljima odali počast i zahvalili im na njihovoj volji i žrtvi. Oluja je znak pobjede, zahvalnosti i snage našeg naroda, ali i povijesni dan kojim se dičimo i koji nas podsjeća da nikad ne gubimo nadu i vjeru, već moramo spremno i odlučno prolaziti kroz sve izazove koji su stavljeni pred nas – rekao je, pa čestitao svim građanima i građankama Međimurske županije Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Molitvu za sve sudionike Domovinskog rata predvodio je fra Željko Železnjak, a Sveta misa za Domovinu održana je danas u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba