NAKON DUŽEG VREMENA: Zbog porasta broja oboljelih ponovno održana press konferencija Stožera civilne zaštite KZŽ

SEDMODNEVNA INCIDENCIJA NAJVEĆA OD 25. VELJAČE: “U sezoni COVID kao da ne postoji, sad je pravi trenutak za cijepljenje”

Objavljeno: 04.08.2022. Valentina Cigula

Nakon dužeg vremena, u četvrtak je ponovno održana press konferencija Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije jer kako je otkrila zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Marija Bedeniković, u proteklih sedam dana na 100.000 stanovnika u Zagorju su 504 novooboljele osobe, a prije tjedan dana, bilo ih je 446, što nam je veliko povećanje – sedmodnevna incidencija najveća je od 25. veljače. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana u srijedu je bilo hospitalizirano šest COVID pozitivnih pacijenata, a u četvrtak je ta brojka porasla na sedam hospitaliziranih, dodajući da na sreću, nema pacijenata koji su na respiratoru.

-U tijeku ova tri ljetna mjeseca najmanja incidencija je bila 3. lipnja kad je bilo samo 40 osoba. Od 24. svibnja do 24. lipnja bila je manja od 100, da bi počelo naglo rasti, s time da je već 5. srpnja je probila granicu od 200 osoba, a 29. srpnja je iznosila 500. U bolnici je dnevni prosjek COVID – 19 pozitivnih osoba sedam, a veći je od toga, bio početkom travnja. Tijekom lipnja imali smo čak  i nekih 15-ak dana bez pozitivnih osoba u zabočkoj bolnici – iznijela je podatke Bedeniković, dodavši da je u protekla tri mjeseca, nažalost preminulo deset COVID pozitivnih osoba.

Povećanje oboljelih

Otkrila je i kakva je trenutno situacija što se tiče oboljelih djelatnika u zdravstvenom sustavu, ali i u sustavu pružatelja socijalnih ustanova, pa je tako kazala da je u zagorskim zdravstvenim ustanovama trenutno 17 COVID pozitivnih djelatnika, od čega je deset zdravstvenih. Uspoređujući podatke s prošlotjednim, otkrila je da je tada, bilo 26 COVID pozitivnih djelatnika, odnosno 19 zdravstvenih. U odnosu na cijelo ovo razdoblje, kazala je Bedeniković, radi se o najvećem povećanju od veljače.

-Što se tiče ustanova pružatelja socijalnih usluga smještaja, imamo  18 pozitivnih korisnika te četiri djelatnika, s time da možda možemo reći da su ti korisnici grupirani u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bidružica – pojasnila je.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije otkrio je da su u lipnju ove godine na području županije bile registrirane 522 novooboljele osobe, dok je to u srpnju bilo 2354, dodavši da se radi o četverostrukom povećanju, a zatim kazao i da su u lipnju preminule dvije COVID pozitivne osobe, a u srpnju, njih šest. Istaknuo je, da 40 posto preminulih osoba, nije bilo cijepljeno, a oni koji su bili cijepljeni, od primitka posljednje doze, prošlo je više od šest mjeseci. Otkrio je i koliki je postotak procijepljenosti u Zagorju.

Kriteriji izolacije

-Dosad prvom dozom cijepljeno ukupno 56 posto populacije, a s drugom dozom otprilike 52 posto. Dosad je ukupno potrošeno, za treću, a imamo već i četvrtu booster dozu, 26.575 doza – kazao je Lipovac, dodajući da je preporuka da se nakon šest mjeseci osobe dođu docijepiti jer zaštita nakon potpunog cijepljenja ili nakon dobivene booster doze traje otprilike od četiri do šest mjeseci, a nakon toga zaštita počinje polako padati.

Epidemiolog Lipovac kazao je i da je posljednja verzija vezana uz kriterije izolacije izašla je prije dva mjeseca, istaknuvši da ona i dalje postoji, traje sedam ili deset dana za oboljele, ovisno o tome da li su prethodno cijepljeni ili su preboljeli COVID – 19, dodajući da su iznimke samo hospitalizirani i imunokompromitirani kod kojih izolacija i dalje traje 20 dana, a samoizolacija više nije obavezna, samo je preporuka za neke skupine kroničnih bolesnika koje mogu tražiti od liječnika da ih se stavi u samoizolaciju.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar upozorio je:

– Ako smo cijelo vrijeme govorili da je u ljetnom razdoblju, COVID-a manje, logički se postavlja pitanje što će biti na jesen i zimu, a u jednom smo trenutku mislili da smo se COVID-a riješili. Očigledno je da se ništa nije promijenilo, barem u onom dijelu, da dok traje turistička sezona, o COVID-u ne razgovaramo i on ne postoji, a kad prođe turistička sezona, onda ponovo počnemo razgovarati i raspravljati o tom problemu – istaknuo je, poručivši da je sada pravi trenutak da nada se i dalje preporuča, svima onima koji se dosad nisu cijepili, da se cijepe, kao i oni kojima je prošlo više od šest mjeseci, a onima starije životne dobi da se cijepe booster dozom jer i dalje, nažalost postoje ljudi koji umiru od COVID-a 19, iako na sreću, ne u tolikom omjeru kao što je to bilo prošle godine te na proljeće ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba