U Krapini po drugi put ovog tjedna odana počast poginulim i nestalim braniteljima, ovog puta u režiji Krapinsko - zagorske županije

“Ponosni smo na sve što smo radili u ‘Oluji’, vjerujem da će i generacije koje dolaze znati poštivati i njegovati ono što se dogodilo prije 27 godina“

Objavljeno: 04.08.2022. Valentina Cigula

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnica Vojno redarstvene operacije “Oluja“ obilježavaju se u petak, a dan ranije, u četvrtak, je kod krapinskog Spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Perivoju Janka Draškovića, dva dana nakon što je gotovo isto događanje organizirao Grad Krapina, održano i središnje županijsko obilježavanje Krapinsko – zagorske županije.

Župan Željko Kolar koji je i sam bio branitelj, kazao je da je svaka takva obljetnica važna prije svega zbog pijeteta prema poginulim hrvatskim braniteljima, nestalima i njihovim obiteljima, ali isto tako i zbog toga što baštinimo pobjedu u Domovinskom ratu,  naglasivši da mi danas imamo priliku za život u miru, da u miru odgajamo svoju djecu i radimo za našu državu u sasvim drugačijim uvjetima od onih koji su vladali 90 – ih godina.

36 pripadnika 

-To moramo cijeniti, ne samo zbog onih kojih danas više nema, već i zbog mladih generacija jer djecu treba informirati pod kojim je okolnostima došlo do Domovinskog rata, u kojim uvjetima se Hrvatska obranila, oslobodila i kako je kroz čitavo vrijeme išao tijek napretka hrvatske države u europskoj integraciji, NATO savezu i sve ono što nam sada slijedi, eurozona, monetarni sustav. Vjerujem da je to naša obaveza, ali isto tako vjerujem da s odlaskom veterana sa scene, zbog ovakvih događanja, neće ti ljudi otići u zaborav. Jednostavno treba mlade generacije odgajati – poručio je župan, naglasivši da su Zagorci sudjelovali u svim postrojbama u Domovinskom ratu te da je ponosan na sve ono što su zagorski branitelji napravili.

Predsjednik Udruge veterana 103. brigade hrvatske vojske Žarko Miholić istaknuo je da je prema povjesničarima, Oluja bila jedna od najsjajnijih vojnih operacija u povijesti Hrvatske, koja za Krapinsko – zagorsku županiju, za sve  branitelje, i to ne samo na području županije, već cijele Republike Hrvatske ima veliki značaj jer su njome stvorili samostalnu, suverenu i slobodnu hrvatsku državu.

-Zagorci u 103. brigadi, nas 2630, bilo je na povijesno dokazano najtežem i najznačajnijem pravcu u samoj operaciji, Sunja, Zrinska Gora, Hrvatska Kostajnica i Dvor na Uni te je 36 pripadnika bilo ranjeno. Svi smo se vratili natrag u našu županiju. Hrvatski branitelji su ponosni na Krapinsko – zagorsku županiju. Mi smo ponosni na sve ono što smo radili i vjerujem da će i generacije koje dolaze znati poštivati i njegovati ono što se dogodilo prije 27 godina na današnji dan – kazao je Miholić.

Tadašnji načelnik odjela policije, zapovjednik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave krapinsko – zagorske Josip Horvatin također se prisjetio tih teških dana koji danas izazivaju bujicu emocija.

– Po zapovijedi smo bili upućeni na teritorij Policijske uprave šibensko – kninske. Zajedno s domobranskim gardijskim postrojbama, prvo smo ušli u grad Drniš, a nakon toga i u Knin. Imao sam tu sreću da na svoj rođendan, 5. kolovoza, s postrojbom uđem u Knin – rekao je.

Prosvjed u Zagrebu

Horvatin se kratko osvrnuo i na prosvjed koji se održao u srijedu u Zagrebu, a njime su organizatori, Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo) te Ženska mreža Hrvatske, prozivali Vladu RH za zločine počinjene u Oluji, tražeći procesuiranje istih, kako piše N1, navodeći da je tijekom akcije Oluja i tjednima koji su uslijedili nakon toga ubijeno oko 600 civila, spaljeno oko 22.000 kuća te da je 150.000 građana moralo napustiti područje takozvane Krajine.

– Prosvjed koji je bio jučer u Zagrebu duboko me vrijeđa. Časno i pošteno smo odradili ono što je hrvatska država pred nas stavila i odgovorno tvrdim što se tiče nas iz Policijske uprave krapinsko – zagorske, nijedno nečasno djelo, nijedan loš potez nije napravljen, čak štoviše, uvijek smo tamo bili na dobrobit građana i ne da smo samo čuvali njihovo dostojanstvo, već i njihove živote, imovinu i opću sigurnost – poručio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter