VELIKO HUMANO SRCE: Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ donirali dva računala Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Krapina

“Kao hrvatski branitelji ponosni smo da nismo sami sebi svrha, već da imamo prigodu na ovaj način dati obol zajednici“

Objavljeno: 04.08.2022. Valentina Cigula

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice Vojno redarstvene operacije “Oluja“ koja se obilježava u petak, u četvrtak su zagorski branitelji, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije ponovno su pokazali koliko imaju veliko srce. Naime, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Krapina, u prostorijama spomenute udruge u Đurmancu, predali su za članove udruge veoma vrijednu donaciju – dva računala, koja će oni, kako je istaknula, predsjednica Udruge Ljiljana Mužar rado koristiti jer vole slušati glazbu, no isto tako one članove koji će u skladu sa svojim mogućnostima, to moći, učit će ih se osnovne operacije na kompjuteru, primjerice uključivanje i isključivanje te možda da nešto nauče napisati, no kako kaže, ići će polako, korak po korak.

Hitna potreba

Mužar je pojasnila da se Udruga suočava s problemom da su roditelji nekih članova već u starijoj životnoj dobi, ne mogu se brinuti za njih, a u županiji ne postoji neki adekvatni smještaj za njih, stoga apelira:

– Mi  ih pripremamo za samostalan život, da pripremaju hranu, ne samostalno, ali uz potporu. Tako da nam je cilj i na neki način hitno da imamo stanovanje uz podršku jer kad jednom nema roditelja, oni su nažalost, osuđeni na institucije, a to za njih nije dobro. U ovom trenutku mi tražimo i molimo, gradove, općine i ljude dobre volje koji imaju neki stan ili kuću, a da je ne koristi, da nam je možda može iznajmiti i uz neki normalan najam koji bismo mi možda mogli plaćati, dakle da to nije po tržišnim cijenama, da nam se izađe u susret, kako bismo mogli dobiti licencu i kako bismo mogli krenuti dalje. To nam je jako hitno – pojasnila je.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije Josip Horvatin, kazao je da ga raduje i da je ponosan što su, ponovno u Đurmancu, nakon što su prije nešto više od mjesec dana Udruzi već donirali jedno računalo, jer kako ističe “slika govori više od riječi“, ozarena lica i osmijesi članova govore sve. Pojasnio je i na koji način dolaze do računala koja onda nesebično doniraju drugima.

Mali poklon

– Udruga već više godina upućuje zamolbe prije svega državnim Ministarstvima, hrvatskoj Vladi i Saboru, raznim javnim i privatnim poduzećima, i nakon što dobijemo računala, mi ih ‘sredimo’, složimo programe i pratimo situaciju ne samo na području naše županije, već na prostoru  cijele Hrvatske i gdje god se ukaže potreba, pomognemo na način da doniramo, ne samo udrugama, već i pojedincima koji se nalaze u udrugama, a kroz društvene mreže i na druge načine ih pratimo, što se događa, da li je netko stradao u požaru ili ne daj Bože, dogodila se  neka druga tragedija. Tada nastojimo, ovakvim malim simboličnim poklonom pomoći. Isto se odnosi na udruge civilnog društva jer ako vidimo da je neka udruga tek osnovana, nastojimo takvim malim poklonom unaprijediti njezin rad jer prije svega to je lijepo i mi, kao hrvatski branitelji ponosni smo da nismo sami sebi svrha, već da imamo prigodu na ovaj način dati obol zajednici, ne samo da uzimamo, već da i dajemo, a to je morate priznati, puno ljepše kada možete nekome dati, nego kada ste u prilici da morate primiti – poručio je Horvatin, dodajući da već 11 godina provode projekt informatičkog opismenjavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a sada su ga proširili na obitelji civilnog.

Zamjenica krapinsko -zagorskog župana Jasna Petek istaknula je da je Udruga za osobe s intelektualnim teškoćama Krapina, jedna vrlo vrijedna i aktivna udruga koja je u posljednjih nekoliko godina zaista doživjela ekspanziju u smislu svojih aktivnosti i okupljanja svojih članova i članica korisnika te pružanja socijalnih usluga, dodajući da je prekrasno vidjeti da se udruge međusobno potpomažu.

– Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, s velikim srcem daje i pokazuje da je ona istinska ljepota u davanju, a ne u primanju. Udruga koja također ima puno aktivnosti, a koja se prije svega jako puno bavi humanitarnim radom, prije svega zadovoljavanjem potreba onih najpotrebitijih, stoga upućujem i jednog i drugoj udruzi čestitke – poručila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba