Dobio godinu i pol zatvorske kazne, sud ga proglasio žrtvom svoje slabosti

Ubio cjepanicom majku koja ga je pijana gađala njome i vrijeđala: “Grozim se nasilja, ali tu sam gdje sam. Kajem se”

Objavljeno: 03.08.2022. zagorjeinternational

-Pet mjeseci sam u Remetincu i znam da tu ne pripadam. Napravio sam nešto za što nema opravdanja i ne mogu to popraviti, iako se iskreno kajem. Grozim se nasilja, ali tu sam gdje sam. Nema dana da ne razmišljam o onome što sam napravio. Kriv sam, ali žao mi je – rekao je kroz suze, u sudnici zagrebačkog Županijskog suda,  46 – godišnjak koji je 28. veljače, u obiteljskoj kući na području Vrbovca, cjepanicom usmrtio majku Vrbovca, koja ga je alkoholizirana vrijeđala i gađala cjepanicom, piše 24 sata.

U utorak je nepravomoćno proglašen krivim za kazneno djelo usmrćenja te je osuđen na godinu dana i šest mjeseci zatvora. Vještak psihijatar Ante Leskur ustvrdio je da ne postoji opasnost da bi svojim boravkom na slobodi mogao ponovno počiniti neko kazneno djelo ili bilo koga ozlijediti, pa mu je ukinut istražni zatvor u kojem je bio od uhićenja. Nikad ranije, nije imao nikakav eksces sa zakonom – nikad ranije nije prekršajno ni kazneno osuđivan.

Psihijatar je utvrdio da je u trenutku počinjena bio smanjeno ubrojiv, što je drastično suzilo njegovo upravljanje svojom voljom i shvaćanje posljedica vlastitih postupaka. Majku je udario cjepanicom kojom ga je gađala i okrznula po leđima, udario najmanje 18 puta po trupu, udovima i glavi – preminula je uslijed prijeloma lubanje s ozljedom mozga.

Šest sati nakon događaja, sjedio je kraj nje bez da se pomaknuo, a zatim ga je ulovila panika, htio je počiniti samoubojstvo, no nazvao je sina koji ga je savjetovao da ode na policiju, što je on i učinio.

-Teške situacije su trajale od neke 1998. godine, samo nas je tada bilo puno u kući i uvijek je prolazilo. Moja majka je inače žena kojoj nikad nisam mogao dokazati da je volim. Nikad nije bilo dobro. S vremenom su svi otišli, otišao je moj brat, moj otac je preminuo, a otišla je i moja bivša supruga. Jedna od najvećih pogrešaka koju sam napravio bila je da nisam tad otišao s njom. Trebao sam otići, ali nikoga nije imala osim mene. Htio sam joj pomoći, a sad znam da nisam imao snage pomoći joj, pa ni sebi – ispričao je tužiteljstvu.

Predsjednica sudskog vijeća sutkinja Rahela Valentić, izričući presudu, kazala je da to nije bila jedna izolirana situacija, već je on bio žrtva svoje majke.

-Zapravo ste žrtva svoje slabosti jer niste mogli otići nakon što su svi drugi otišli. Ljudi su skloni razmišljati kako je netko mogao ubiti svoju majku, ali pritom nisu svjesni da nije svaka majka – majka. Vaša majka bila je ono što bi se moglo nazvati “majka iz pakla” i Vi ste bez svoje krivnje dovedeni u stanje jake razdraženosti u kojemu ste doživjeli jedno potpuno suženje svijesti. Naravno da se stvari ne mogu rješavati na ovakav način, zato i jeste osuđeni na zatvorsku kaznu – rekla je sutkinja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba