Održana sjednica Gradskog vijeća Novog Marofa za prevenciju kriminaliteta

SIGURAN GRAD: Nema slučajeva ubojstva, razbojništva ili ucjena

Objavljeno: 03.08.2022. zagorjeinternational

Stanje sigurnosti na području grada Novog Marofa te sigurnost prometa na području autobusnog kolodvora bile su teme sjednice Gradskog vijeća za prevenciju kriminaliteta, održanoj u utorak.

O stanju sigurnosti na području grada govorio je načelnik Policijske postaje Novi Marof Nikola Beštek koji je istaknuo zadovoljstvo rezultatima rada te izdvojio nekoliko brojki koje se odnose na prvu polovicu ove godine.

– Evidentirano je 60 prometnih nesreća, što je devet posto više u odnosu na prošlu godinu. Unatoč tome, to su zadovoljavajući rezultati jer ni jedna nesreća nije s poginulim osobama, dok je prošle godine bila jedna, a tek dvije su s teže ozlijeđenim osobama. U 2021. godini ih je bilo četiri – naglasio je Beštek.

U 14 prometnih nesreća evidentiran je alkohol, što je smanjenje za sedam posto, a udio u odnosu na cijelu Policijsku upravu iznosi 18,3 posto. Utvrđeno je 1818 prekršaja, 20 posto više nego prošle godine. Zbog alkohola je oduzeto 136 vozačkih dozvola, što je 43 posto više nego prošle godine. Evidentiran je 381 prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine, četiri posto manje, zatim 431 prekršaj nepoštivanja prometnih znakova, 61 prekršaj korištenja mobitela u prometu.

– Za smirivanje prometa, kroz nacionalni program sigurnosti prometa na cestama, očekuje se nabava dva kućišta i jedne fiksne kamere, a postavit će se u Zagorskoj i Varaždinskoj ulici – najavio je načelnik PP Novi Marof te pozdravio izgradnju istočne obilaznice s ciljem smanjenja transportnog i teškog prometa kroz naseljeno područje.

Što se tiče kriminaliteta, zabilježena su 103 kaznena djela, što je povećanje za 21 posto. Beštek je naglasio da je važno opći kriminalitet, koji obuhvaća krađe i teške krađe, odnosno kaznena djela po kojima se postupa po prijavi, na 50-ak posto dok se u preostalom dijelu vidi samoinicijativnost policije u rješavanju kriminala. Radi se o gospodarskom kriminalitetu s četiri kaznena djela, organiziranom kriminalu s također četiri kaznena djela, zlouporabi droge s 11 kaznenih djela.

Dobri rezultati

– To je čista aktivnost policije. Izlaskom na teren, prikupljanjem informacija se obrađuju ova kaznena djela. Ovim rezultatima možemo biti posebno zadovoljni jer je prosjek drugih policijskih postaja 65-70 posto po prijavama, odnosno 35-40 posto u samoinicijativi – dodao je načelnik.

Ove je godine zabilježeno 10 kaznenih djela krađe, a otkriveno 7, i 10 kaznenih djela teške krađe, a otkriveno samo jedno. U otkrivanju pomažu nadzorne kamere Grada Novog Marofa te zahvaljujući njima niti jedan slučaj krađa i teških krađa nije evidentiran na području užeg centra grada.

Zabilježeno je 31 kazneno djelo maloljetničke delinkvencije i u sferi prekršajne problematike ima evidentirano 15 kaznenih djela. Istaknuta je dobra suradnja s Centrom za socijalnu skrb. Na području grada nema slučajeva ubojstva, razbojništva ili ucjene. Evidentirano je 16 slučajeva kršenja javnog reda i mira, a Dani Grada i prijavljena javna događanja prošla su bez incidenata. Unatoč nedostatku određenog broja ljudi, rad Policijske postaje je na visokoj razini i može se reći da je Novi Marof siguran grad.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač čestitao je policiji na rezultatima i izrazio zadovoljstvo što im je video nadzor od pomoći. Kazao je da se planira postavljanje dodatnih kamera kod skretanja prema Remetincu.

– Za unapređenje sigurnosti na cestama, Grad na godišnjoj razini ulaže tri – četiri milijuna kuna u asfaltiranja i sanacije nerazvrstanih cesta. Kontinuirano se obnavlja horizontalna signalizacija te se priprema projekt regulacije prometa u Zagorskoj ulici kako bi se smanjile gužve i nepropisna parkiranja. Kroz sistematizaciju radnih mjesta formirano je mjesto komunalno prometnog redara, jedan službenik Grada prošao je edukaciju na Policijskoj akademiji, nabavlja se potrebna oprema i uskoro će taj službenik provoditi i kontrolu prometa na području grada – kazao je Jenkač.

Istaknuta je problematika parkirališnih mjesta u samom centru grada. Uz 130 mjesta koja su u vlasništvu Grada, druge institucije ili nemaju mjesta ili imaju nedostatan broj pa nastaju problemi. Naglašeno je i da će se preseljenjem Novokoma na novu adresu, dio teškog prometa maknuti iz centra grada.

Rješavanje problema

Bilo je riječi i o problematici sigurnosti prometa na području bivšeg autobusnog kolodvora. Načelnik Beštek istaknuo je da je dugo vremena prostor autobusnog kolodvora bio zanemarivan od svih strana. Ove je godine na tom području evidentirano 109 prijava što je rezultiralo s 412 prekršaja. Dodao je da im nije cilj kažnjavati te se nada dogovoru koji će u dogledno vrijeme rezultirati rješavanjem problema.

Viši inspektor u Inspekciji cesta Žaneta Žilić, naglasila je tri koraka rješavanja problema prometa na tom području – imenovanje prinudnog upravitelja, izradu prometnog elaborata kojim će se utvrditi promet na toj površini, parkirališna mjesta i prometna signalizacija te predaju prometnog elaborata Policijskoj upravi Varaždinskoj na odobrenje.

U raspravu su se uključili i prisutni suvlasnici poslovnih prostora na bivšem autobusnom kolodvoru koji su suglasni s idejom imenovanja prinudnog upravitelja i rješavanja cjelokupne problematike.

Najnovije po kategorijama

“Želimo osvijestiti javnost o prisutnosti projekata omogućenih EU sredstvima u lokalnoj zajednici, ali i zadržati svijest građana o uključenosti rezultata EU projekata u naše svakodnevne živote”

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter