Zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Daliboru Šemperu određen istražni zatvor

Objavljeno: 31.07.2022. zagorjeinternational

O nesreći u Štikadi u nedjelju poslijepodne priopćenjem oglasilo se karlovačko Općinsko državno odvjetništvo, koje je iznijelo neke nove detalje i zatražilo pritvor za Dalibora Šempera zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

U nastavku donosimo priopćenje u cijelosti.

– Dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu je 31. srpnja 2022., ispitala hrvatskog državljanina (1976.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2., sve u svezi članka 51. KZ-a. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 45-godišnjak 29. srpnja 2022. u Štikadi, upravljao osobnim automobilom Suzuki Vitara protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama odnosno pod utjecajem alkohola (koncentracija alkohola u krvi od najmanje 0,94 g/kg) pristajući da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u cestovnom prometu. Osnovano se sumnja da se, zbog stanja u kojem nije bio sposoban sudjelovati u prometu, propustio kretati sredinom obilježene prometne trake pa je skrenuo na suprotni dio kolnika, a zatim i izvan kolnika te je prednjim lijevim dijelom automobila naletio na pješaka (dijete, 2012.) koje se kretalo u suprotnom smjeru izvan kolnika. Dijete je uslijed udarca zadobilo višestruke teške tjelesne ozljede. Osnovano se sumnja i da je osumnjičeni 45-godišnjak nakon nesreće propustio djetetu pružiti pomoć, iako je to bio u mogućnosti bez da sebe i druge ozbiljno ugrozi, već se vozilom udaljio s mjesta nesreće koju je, osnovano se sumnja, prouzrokovao. Osumnjičenika su, u namjeri napuštanja šireg mjesta nesreće, zaustavili građani. Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je nadležnom županijskom sudu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenog 45-godišnjaka zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku), navodi se u priopćenju.

Sutkinja karlovačkog Županijskog suda Elma Kaleb Mamić potvrdila je da je Šemperu odredila istražni zatvor koji može trajati do 30 dana. Kako doznaje Jutarnji, Šemper je iznosio aktivnu obranu i izrazio žaljenje, a iskaz je iznosio u nazočnosti dvoje odvjetnika, od kojih je jedan karlovački Zvonko Žaja, koji nije htio komentirati iskaz svog klijenta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba