U svijetu je u 78 zemalja zabilježeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja

DIREKTOR WHO-a: Razmotrite mogućnost smanjenja broja seksualnih partnera

Objavljeno: 28.07.2022. zagorjeinternational

Kako je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, u svijetu je u 78 zemalja zabilježeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja, od čega većina u Europi, a valja dodati kako je protekle subote WHO epidemiju majmunskih boginja proglasio globalnom zdravstvenom opasnošću.

U objavi zdravstvene organizacije stoji kako je virus dosad u 98 posto slučajeva evidentiran među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima te se ističe da se podatak ne odnosi na afričke države jer je u njima virus endemski.

Direktor WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je tu skupinu da razmotri mogućnost smanjenja broja seksualnih partnera i da razmjeni kontakt podatke sa svim novim partnerima.

– Ovo je epidemija koja se može zaustaviti… najbolji način da se to učini je smanjiti rizik od izlaganja bolesti, a to znači donositi sigurne odluke za sebe i druge – poručio je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi i dodao kako je u tijeku proces preimenovanja naziva bolesti radi izbjegavanja diskriminacije i stigmatizacije.

WHO je istaknuo da je potrebno nekoliko tjedana nakon primanja druge doze cjepiva da bi osoba bila u potpunosti zaštićena, zbog čega bi u međuvremenu trebalo poduzeti mjere opreza.

Tedros je kazao i da je zainteresiranima dostupno oko 16 milijuna doza odobrenog cjepiva. S obzirom na to da je pakirano samo ‘na veliko’ trebat će nekoliko mjeseci da se premjesti u manje bočice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba