VIOP: Ako se sadašnja potrošnja vode ne smanji, stanje će postati neodrživo

Pregračani, koristite vodu racionalno, situacija je alarmantna

Objavljeno: 25.07.2022.

Nakon što je početkom lipnja od strane VIOP-a d.o.o. stigao poziv potrošačima u provedbi nužnih mjera osiguranja redovne opskrbe vodom te racionalnu i odgovornu potrošnju vode iz sustava javne vodoopskrbe u narednom razdoblju, poziv se ponovno ponovio proteklih dana.

Podsjetimo kako je sa 6. lipnjem ove godine jedno od izvorišta u vodoopskrbnom sustavu VIOP-a d.o.o. – zdenac ˝B-1˝ privremeno stavljen izvan funkcije radi izvedbe radova na njegovoj rekonstrukciji i sanaciji. Prema terminskom planu izvođenja radova na rekonstrukciji, zdenac bi trebao biti izvan funkcije do 11. kolovoza ove godine.

– Javni vodoopskrbni sustav tako ostaje na jednom aktivnom izvorištu – zdencu ˝B-2˝, koji inicijalno radi sa manjom nominalnom izdašnošću, pa radi sigurnosti opskrbe vodom apeliramo na potrošače da vrlo racionalno koriste vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava za potrebe navodnjavanja travnatih površina i vrtova.

Molimo potrošače da se odgovorno odnose prema potrošnji vode, kako bi se održala razina sigurne opskrbe vodom, i svim potrošačima u vodoopskrbnom sustavu osigurala adekvatna i kontinuirana isporuka – poručili su tada iz VIOP-a.

Nepovoljne hidrološke prilike i nepovoljno stanje izdašnosti izvorišta ˝Pregrada˝ kao i alarmantno stanje sigurnosti vodoopskrbnog sustava rezultiralo je ponovnom reakcijom VIOP-a prema svojim korisnicima. Kako piše u priopćenju pozivaju se potrošači javnog vodoopskrbnog sustava Pregrada na racionalnu i odgovornu potrošnju vode radi osiguranja stabilnosti i održivosti vodoopskrbnog sustava i očuvanja redovne opskrbe vodom.

– Obzirom na hidrološki nepovoljne prilike uzrokovane dugotrajnom sušom, uz činjenicu da je javni vodoopskrbni sustav ostao na jednom aktivnom zdencu ˝B-2˝ koji radi smanjenom izdašnošću, radi sigurnosti očuvanja redovne opskrbe vodom potrošača mole se potrošači da ne koriste vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava za potrebe kao što su zalijevanja javnih i privatnih zelenih površina, vrtova i sportskih terena, pranje javnih i privatnih asfaltnih površina, ulica i trgova i punjenje privatnih bazena vodom iz javnog vodoopskrbnog sustava.

Uz sve navedeno, a imajući pritom u vidu nužnost i prioritet održavanja razine sigurnosti opskrbe vodom svih potrošača vodoopskrbnog sustava, mole se potrošači za razumijevanje, provedbu mjera navedenih u ovom pozivu i razumno korištenje pitke vode. Ukoliko neće doći do smanjenja sadašnje visoke razine potrošnje vode, uslijedit će stanje neodrživosti vodoopskrbnog sustava kao i daljnjih redukcija vode.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba