Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu protiv 24-godišnjaka i 21-godišnjaka

Članovi biračkog odbora u Kraljevcu na Sutli lažirali glasačke listiće, a načelnica Stipčić Berić u trećem krugu pobijedila za samo tri glasa

Objavljeno: 25.07.2022. zagorjeinternational

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru je, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Zlataru optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1998. i 2001.) zbog počinjenog kaznenog djela uskrate biračkog prava iz članka 334. Kaznenog zakona.

Optužnicom se okrivljenike tereti da su tijekom lipnja 2021. godine, u Kraljevcu na Sutli, zajedno i po prethodnom dogovoru, kao članovi biračkog odbora za izbor općinskog načelnika zaduženi omogućiti glasovanje biračima izvan biračkog mjesta na adresi njihova prebivališta, preuzeli glasačke listiće za osobe koje su zatražile takav način glasovanja te napustili biračko mjesto radi omogućavanja glasovanja točno određenim biračima. Tereti ih se da im nisu omogućili glasovanje jer do njih nisu došli, već su ih evidentirali u obrazac evidenciju glasanja birača izvan biračkog mjesta svjesni da navedeni birači nisu glasovali. Glasačke su listiće, kuvertirane, donijeli na izborno mjesto te su listići ubačeni u izborne kutije, a birači su na popisu birača označeni kao osobe koje su glasale, iako nisu glasovali.

Podsjetimo, sa samo tri glasa razlike pred svojom protukandidatkinjom, SDP-ova Blanka Stipčić Berić izabrana je prošle godine, u trećem krugu lokalnih izbora, za načelnicu općine Kraljevec na Sutli. Kako su o ovakvom nesvakidašnjem tijeku i rezultatima izbora izvještavali praktično svi hrvatski mediji, Stipičić Berić osvojila je tada 456 glasova, samo tri više od nezavisne kandidatkinje Danijele Pongrac. Odaziv na izbore bio je vrlo visok, čak 67, 5 posto, od 1365 birača svoje je pravo iskoristilo njih 922, nevažećih je listića bilo 13, pisalo se tada uz napomenu kako su se zbog tijesnog rezultata, glasački listići dvaput prebrojavali, drugi put u nazočnosti obiju kandidatkinja. Kraljevec na Sutli jedina je lokalna jedinica u državi koja je čelnicu izvršne vlasti izabrala tek u trećem izbornom krugu. No, čini se da u tom trećem krugu ipak nije sve bilo po zakonu te da je jedna od kandidatkinja dobila nezakonitu “podršku”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba