Rješenja se traže posvuda

Hoće li se zbog nestašice energenata na autocestama uvesti nova ograničenja maksimalne brzine kretanja? 

Objavljeno: 24.07.2022. zagorjeinternational

Krizna situacija s energentima u Europi sve više dolazi do izražaja, a to je ujedno i razlog zbog kojeg neke zemlje već predlažu i pripremaju konkretne mjere uštede. Jedna od njih tiče se i cestovnog transporta. 

Osim što Europa zaziva smanjenje potrošnje energije pod geslom “Štedi plin za sigurnu zimu”, u zemljama poput Francuske se razmišlja uvesti ograničenja brzine na autocestama što bi vozače natjeralo da voze štedljivije, piše Index.hr.

U Francuskoj se još od ožujka zagovara da se maksimalna dopuštena brzina na autocesti smanji za 10 km/h, na 120 km/h, i ta bi mjera, prema istraživanjima Međunarodne agencije za energiju, uštedjela 290.000. barela nafte dnevno. Ako bi se pak to ograničenje s automobila proširilo i na dostavna vozila, to je ušteda od još 140.000 barela. 

Inače, Međunarodna agencija za energiju dala je deset prijedloga kojima bi se dnevno mogla smanjiti potrošnja nafte za do 2,7 milijuna barela, uz već spomenuto ograničenje brzine kretanja na autocestama.

Međunarodna agencija za energiju predlaže rad od kuće tri puta tjedno, uvođenje zona bez automobila u gradovima nedjeljom, pojeftinjenje javnog prijevoza i popularizacija pješačenja i bicikliranja, uvođenje naizmjeničnog korištenja vozila, poticanje štedljive vožnje i dijeljenja vozila, poticanje štedljive vožnje za dostavna vozila, korištenje vlakova umjesto aviona, izbjegavanje poslovnih putovanja avionom ako je moguće te poticanje korištenja električnih vozila. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba