Na internetu je 12. kolovoza osvanula fotografija dekapitiranog tijela

PROŠLO JE SEDAM GODINA: 2015. ekstremisti Islamske države oteli su Tomislava Salopeka

Objavljeno: 23.07.2022. zagorjeinternational

Radeći za jednu francusku kompaniju u Egiptu kao topograf, Tomislava Salopeka iz Vrpolja kraj Slavonskog Broda, 22. srpnja 2015. godine oteli su ekstremisti Islamske države nakon čega se na internetu pojavila snimka Salopeka kako u narančastom odijelu kleči na pijesku…

Na spomenutom videu, u maskiranoj odjeću s nožem u ruci stajalo je zamaskirani tamničar. Ultimatum je bio da egipatske vlasti u roku od 48 sati moraju pustiti muslimanske žene iz zatvora ili će Tomislav biti pogubljen.

Za Salopekom je odmah pokrenuta potraga, a u Egipat su otputovale tadašnja šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić, Salopekova supruga i sestra te predstavnici sigurnosnih i obavještajnih službi.

Sredinom osmog mjeseca, točnije 13. kolovoza Pusić je potvrdila kako je upućen zahtjev za otkupninu, ali i istaknula tmurnu činjenicu kako ˝postoji mogućnost da je Tomislava jedna skupina otela, a druga objavila snimku˝.

Pozivajući se na prethodna iskustva s IS-om egipatski su novinari sumnjali u pozitivan ishod slučaja, što se na kraju i obistinilo. Na internetu je 12. kolovoza osvanula fotografija dekapitiranog tijela.

Svi su se suzdržavali od službene potvrde njegove smrti, ali je tadašnji premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao “kako strahuje da se dogodilo ono najgore”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba