U Loboru održan prijem i darivanje novorođenčadi

JEMBRIH: Sretni smo i ponosni na naše roditelje, tako veliki broj novorođenih u prvoj polovici godine već dugo nije zabilježen u našoj općini

Objavljeno: 23.07.2022. zagorjeinternational

Već tradicionalno, u sklopu obilježavanja ˝Ljeta u Loboru˝, priređen je tradicionalni prijem za novorođenčad i njihove roditelje kako bi im se uručili prigodni pokloni i dodijelile novčane naknade. Općina Lobor svoje najmlađe stanovnike daruje dva puta godišnje – na Dan župe i na Božić.

Ovog je puta Općina darivala 13 mališana rođenih u 2022. godini, a osim financijske potpore, najmlađi su stanovnici dobili i personalizirane drvene kutijice te zlatni privjesak s grbom Općine Lobor.

Inače, Općina za prvo dijete isplaćuje novčanu naknadu od 2500 kuna, za drugo 3500, a za svako sljedeće dijete 5000 kuna.

Velik broj djece

– Sretni smo i ponosni na naše roditelje, tako veliki broj novorođenih u prvoj polovici godine već dugo nije zabilježen u našoj općini. Prosječno smo imali do 15 djece godišnje. Pokušavamo pomoći onoliko koliko najviše možemo u okviru naših financijskih mogućnosti – istaknula je načelnica Jembrih.

Cijela prošla godina u općini Lobor zaokružena je dječjom pričom pa je tako otvoren i dugoiščekivani Dječji vrtić Ivančica, koji osigurava smještaj za 80-ak mališana u tri odgojne grupe predškolskog uzrasta te jasličku grupu. Kako je napomenula načelnica Jembrih, veseli ih što su prilikom planiranja projekta odredili točan kapacitet potreba pa tako mjesta u vrtiću ima za sve loborske mališane.

– Naš je vrtić popunjen od prvog dana, a izvršeni su nam i upisi u novu pedagošku godinu prema kojima su kapaciteti popunjeni. Naravno, ako će biti potrebe vrlo ćemo rado krenuti s proširenjem našeg vrtića – kazala je Jembrih dodajući kako općina osigurava i sufinanciranje vrtića i to u iznosu od 55 posto za prvo dijete, 75 posto za drugo dijete, dok je za treće dijete i svako sljedeće vrtić besplatan.

– Također, ove smo godine razveselili sve naše roditelje djece upisane u Dječji vrtić Ivančica, a koji su za lipanj bili oslobođeni plaćanja u punom iznosu, jer smo uspjeli preko državnog ureda za demografiju dobiti poticajna sredstva u visini od 220.000 kuna, a koja su isključivo namijenjena za financiranje plaća odgajatelja i djelatnika u Dječjem vrtići Ivančica – pojasnila je načelnica.

Pronatalitetne mjere

Naknade za rođenje djece kao i sufinanciranje vrtićke naknade tek su neke od mjera pronatalitetne politike Općine.

-Mi djecu pratimo od njihovog rođenja, oni su nam budućnost i naš prioritet. Našim osnovnoškolcima nabavljamo udžbenike i dodatne potrebne materijale, a sve kako bi njihovim roditeljima financijski pomogli i olakšali im školovanje njihove djece. Isto tako, srednjoškolcima plaćamo prijevoz i sufinanciramo učeničke domove te dodjeljujemo deset stipendija. Tu su i naše studentske stipendije koje dodjeljujemo svim studentima koji se prijave i koji zadovoljavaju opće uvjete – objasnila je Jembrih.

Ni na svečanoj sjednici Općinskog vijeća ne zaboravlja se na one najmlađe pa tako Općina nagrađuje osnovnoškolce koji su svih osam razreda prošli s odličnim uspjehom. Ponos općine svakako su i maturanti, a čak se šestero njih ove godine, rezultatima položene državne mature našlo među deset posto najboljih u Republici Hrvatskoj pa će i njih Općina nagraditi na predstojećoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

A kako je ponosno najavila načelnica Jembrih, po prvi puta u Loboru će se provoditi i nova demografska mjera, a koja se odnosi na poticanje stanogradnje za mlade obitelji na području općine. Javni poziv navedene mjere, bit će otvoren u ponedjeljak, a mogućnost prijave mlade će obitelji imati sve do 30. rujna.

– Pozivam sve mlade da prate naše službene stranice, da prikupe potrebnu dokumentaciju te se svakako jave na naš natječaj. Raspisat ćemo četiri mjere te vjerujem da će se svi mladi naći kroz neku od mjera i dobiti našu financijsku pomoć kod rješavanja stambenog pitanja . Moramo svi zajedno raditi baš u tom smjeru, jer uzalud nam ceste i sva infrastruktura, ako ne okupljamo i zadržavamo mlade u našoj općini i ne pružamo im mogućnost i podršku da ostaju i obitelj osnuju u svom Loboru – zaključila je Jembrih.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba