Mladi varaždinski robotičari osvojili izvrsno treće mjesto na najvećem svjetskom robotičkom natjecanju

˝Ekipe su se dosta međusobno pribojavale, jer su svi imali neke nabrijane taktike, svi su bili mentalno u zoni˝

Objavljeno: 20.07.2022.

Varaždinci Juraj Kolarić i Franko Prikratki osvojili su treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u robotici RoboCup Junior koje je od 13. do 16. srpnja održano u Bangkoku. Za njih su u utorak u Županijskoj palači prijem priredili varaždinski župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Zamjenica Zagorec čestitala je Juraju i Franku na uspjehu te istaknula da Varaždinska županija cijeni svaki ovakav uspjeh.

– Osvojiti treće mjesto na ovako velikom svjetskom natjecanju zaista je hvalevrijedno, a ostaviti iza sebe robotičke sile kao što su Japan, Koreja ili Kina je zaista impresivno. Kada vidimo da svakodnevno naši učenici dolaze s novim medaljama moramo biti istinski ponosni. Ovi uspjesi osim što su naš ponos, oni su nam i odgovornost. Na nama je da vam osiguramo kvalitetan sustav obrazovanja u kojemu ćete dalje napredovati. Jer upravo ste vi ono što je najveća vrijednost – istaknula je Zagorec.

– Danas opet svjedočimo jednom izvrsnom rezultatu naših robotičara. Ovo su rezultati kontinuiteta, to nije slučajno i 15 godina rada centara izvrsnosti s time je potvrđeno – rekao je pročelnik Huđek.

Juraj Kolarić i Franko Prikratki na prijem su stigli direktno iz Bangkoka, a unatoč umoru stigli su puni energije i pozitivnih dojmova.

– Osvojili smo treće mjesto na svjetskom prvenstvu. Bilo je teško jer smo se prvo trebali priviknuti na vremensku zonu, a potom i na vremenske uvjete. Konkurencija je bila jaka, bila je pauza od dvije godine zbog koronavirusa i timovi su za to vrijeme jako napredovali – rekao je Juraj Kolarić.

– Bilo je ovo moje prvo svjetsko natjecanje, i definitivno jedno za pamćenje. Moji prvi dojmovi, odnosno moje prve riječi bile su: ˝Uf, ovo bude napeto…“, i bilo je. Ekipe su se dosta međusobno pribojavale, jer su svi imali neke nabrijane taktike, svi su bili mentalno u zoni. Kada smo prvi dan osvojili šesto mjesto, nismo se previše nadali. Međutim, kako su staze i izazovi postajali sve veći i teži, uspjeli smo izboriti treće mjesto i definitivno sam ponosan na osvojeni rezultat – istaknuo je Franko Prikratki.

Na ovogodišnjem 25. po redu RoboCup-u u Bangkoku okupilo se više od 3000 natjecatelja iz 45 država. Juraj i Franko bili su dio tročlanog tima Školska knjiga CRO team koji je osvojio treće mjesto na RoboCup Junior u kategoriji Rescue Line, a također su osvojili i nagradu za inovativno rješenje.

Prijemu su nazočili i mentori Ivica Kolarić i Ivan Kolarić koji su istaknuli da su iznimno ponosni na ostvareni rezultat. Po prvi puta je na svjetskom natjecanju Ivan Kolarić bio i u ulozi suca.

– Jako sam ponosan na dečke koji su marljivo radili tijekom cijele godine, trudili se te postigli ovakav rezultat. Po prvi puta, na svjetskom natjecanju radio sam kao sudac, te sam ˝odsudio˝ devet utakmica u kategoriji Socker – rekao je Ivan Kolarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba