PUNIH 30 GODINA: Potpisan sporazum o suradnji na organizaciji ovogodišnjeg, jubilarnog Zagorskog gospodarskog zbora

“Želimo da posjetitelji vide da Zagorje nisu samo ‘bregi i kljeti’ već da ima ozbiljnu industriju koja ima što za pokazati”

Objavljeno: 19.07.2022. Vanja Hozmec

U prostorijama Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije potpisan je sporazum o suradnji na organizaciji Zagorskog gospodarskog zbora u Krapini, ove godine jubilarnog 30. S obzirom na činjenicu da se radi o okrugloj brojci, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, naglasio je da se ova obljetnica mora posebno obilježiti, a to neće biti problem jer industrija u Zagorju ove godine itekako ima što pokazati.  

– Rezultati za 2021. godinu su iznad očekivanja. Osim velikog rasta, bit će i veliki rast izvoza. Poslovi koji su bili negdje drugdje se vraćaju u Europu, pa tako i u Hrvatsku i zbog toga naše gospodarstvo taj dio kolača koristi za sebe, ali i za sve žitelje Krapinsko – zagorske županije. Bila bi šteta da oni koji imaju što pokazati ne budu prisutni, iako to njima ne utječe toliko na plasman. Ipak, bitno je da smo prisutni, da se pokažemo te da posjetitelji ‘Tjedna kulture’ vide da Zagorje nije samo turizam, samo ‘bregi i kljeti’, nego je to stvarno industrija iz koje nam i dolazi najviše prihoda – istaknuo je Grilec. 

30-ak kućica i šator

Direktor Radija Kaj Drago Gradečak istaknuvši ovogodišnji, veliki jubilej, dodao kako je to prilika da baš ovogodišnji zbor bude na višem nivou, odnosno u većem obimu od dosadašnjih.

– Kod Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina postavit ćemo šator kako bismo izlaganje omogućili i onim izlagačima koji ne spadaju u kućice po šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda. Uz 30-ak kućica i šator od 800 kvadrata mislim da ćemo uz dodatne sadržaje moći zadovoljiti sve potrebe. Do ovog trenutka imamo sto prijavljenih, a pozvat ćemo i neke koji se nisu javili jer je red da malo značajnije predstavimo turističku ponudu Hrvatskog zagorja, ali i naše sjeverne regije. Red je da predstavimo i mnoge dobitnike nagrada, naše vinare, dobitnike nagrada za bučino ulje – rekao je Gradečak.

Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, rekao je da se ovdje radi o prepoznatljivoj manifestaciji koja je ujedno velika prilika za obrtnike, poduzetnike i OPG-ove  s područja Krapinsko – zagorske županije da se predstave. 

– Ove godine se nadamo da će biti preko 100 izlagača, a na sajmu će svim izlagačima biti omogućeno da predstave svoje najbolje proizvode, svoju izvrsnost, a moći će se predstaviti i tradicijski i umjetnički obrti. Davat će se i besplatne usluge posjetiteljima, a kao i prošlih godina, i ove ćemo kroz kataloge promovirati naše obrtništvo. Tu će biti strukovni katalozi koje će posjetitelji moći uzeti i biti bolje informirani o našim obrtnicima i njihovim proizvodima – rekao je Varga. 

Ove godine će na Zboru sudjelovati Koprivničko – križevačka županija, Krapinsko – zagorska županija i Međimurska županija koja je ove godine ujedno i partner, kako je izvijestio Varga. 

– Veseli me zajedništvo naših institucija jer to zajedništvo daje ono najbolje, a to je da će konačno obrtnici nakon ove pandemije moći predstaviti svoju izvrsnost u punom obimu. Vjerujem da će posjetitelji ‘Tjedna kajkavske kulture’ to znati prepoznati i da će nas posjetiti – dodao je.  

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je kako će otvorenje ‘Tjedna kajkavske kulture’ biti prve nedjelje u rujnu nakon čega se, u četvrtak, otvara ‘Zagorski gospodarski zbor’ koji je neizostavan dio navedene manifestacije.

– Kada se vratimo nekoliko godina unatrag, vidimo da zbor iz godine u godinu dobiva nove sadržaje da se prilagođava vremenu u kojem živimo i vjerujem da će i ovogodišnji zbor ponuditi mnoštvo noviteta, da će prikazati dobru i pozitivnu sliku zagorskog gospodarstva – rekao je Gregurović i iskoristio priliku da pozove mještane da se pridruže manifestaciji.

– Obzirom da je ovo okrugli broj, imamo novinu gdje će velike zagorske tvrtke postaviti instalacije u gradu pa će to biti novi, dodatan interesantan sadržaj – najavio je Gregurović.

Na najvišoj razini 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da Gospodarski zbor mora biti organiziran na najvišoj mogućoj razini jer je 2021. godina gospodarski bila jača od rekordne 2019. godine.

– Prihodi u gospodarstvu su rasli s 13,7 na 15,3 milijarde kuna. Ukupni prihod je narastao 16 posto što je nevjerojatno i moram reći da smo mi iznimno jaka gospodarska regija, izvozno orijentirana, pokrivenost izvoza uvozom je oko 180 posto. S obzirom na to da smo prije pandemije imali skoro 300 izlagača, ukupan broj izlagača će prvenstveno ovisiti o pandemiji. Sigurno je da ćemo u bilo kojim uvjetima napraviti maksimum da Zbor bude zanimljiv, da bude dostojna promocija zagorskog gospodarstva, imamo sjajne firme, sjajne obrtnike, nagrađivane na razini države i to želimo pokazati. Velika potpora Vlade govori samo po sebi, prije svega odaje se priznanje našim gospodarstvenicima i obrtnicima. Uz uvijek izuzetno atraktivan program koji prije svega Grad Krapina s TZ-om priprema za Tjedan kulture, vjerujem da ćemo brojati na desetke, pa i stotine tisuća posjetitelja. Ono što nam treba je da nemamo pandemiju i da ne pada kiša – rekao je Kolar.

Inače, ‘Gospodarski zbor’ ove godine će trajati od 8. do 10. rujna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba