Dvojica homofobnih KUD-ovaca kažnjena s po 15.000 kuna

Iz slavonskog KUD-a ‘Vesela Šokadija’ izbacili dvojicu muškaraca zato što su gej  

Objavljeno: 19.07.2022. zagorjeinternational

Dvojica članova jedne slavonske amaterske pjevačke skupine iz Gundinaca proglašeni su krivima za diskriminaciju u prvostupanjskom postupku u Slavonskom Brodu jer su krajem 2018. godine dvojicu članova skupine izbacili zbog toga što su gej, javlja RTL.

Sud je u potpunosti uvažio prijavu oštećenih i diskriminiranih muškaraca, a dvoje homofobnih članova KUD-a ‘Vesela Šokadija’ dobili su svaki po 15.000 kuna kazne.

Kako stoji u presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu, u studenome 2018. godine je na sastanku muške pjevačke skupine ‘Zuce’, a koja djeluje u sklopu KUD-a ‘Vesela Šokadija’, jedan od članova izjavio da ne želi biti član pjevačke skupine “jer su u njoj pederi” te da ih treba maknuti. Pred svima je izričito zatražio da ih se izbaci iz skupine, a drugi ga je član u tome podržao. 

Gej muškarci su pritom verbalno izvrijeđani te izloženi pritiscima da se više ne pojavljuju na probama, međutim, odbili su napustiti skupinu, no nisu bili pozivani na probe i time su bili nezakonito izbačeni iz KUD-a. 

Cijeli su slučaj prijavili policiji, a nedavno je izrečena i spomenuta optužujuća presuda protiv dvoje homofobnih članova i to za diskriminaciju u prvom stupnju. 

U presudi se navodi da je dvojac kriv jer su “s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja temeljem razlike u spolnoj orijentaciji povrijedili dostojanstvo oštećenika“. Svojim su ponašanjem povrijedili članak 25. stavak 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, stoji u priopćenju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba