NEIZVJESNOST I ISCRPLJENOST U KINI: Donosimo priču s Krapinčanom Vedranom Bukvićem koji već sedmu godinu živi u Šangaju, a trenutno se nalazi u preventivnoj centralnoj karanteni jer je identificiran kao jedan od potencijalno bliskih kontakata

ZERO COVID’ ZONA: ˝Ovdje je sad situacija kao da u RH imate osam novozaraženih dnevno. No mjere prevencije su drugačije, a zbog svoje nepredvidljivosti stvaraju nelagodu˝

Objavljeno: 17.07.2022. Marta Čaržavec

Vedran Bukvić rođeni je Krapinčanin koji već sedmu godinu živi u Šangaju, gradu u kojem je prije nekoliko dana proglašena ponovna invazija koronavirusa, u gradu u kojem od sredine ožujka ne prestaju testiranja koja se provode svaki drugi dan, u gradu u kojem je pakleno vruće, u gradu u kojem stanovnici mlađe dobi govore kako im je korona oduzela mladost… U vremenskom periodu koje Bukvić provodi u Šangaju dogodile su se velike promjene. Prije 2020., Šangaj je ubrzano preuzimao ulogu Hong Konga i Singapura, ostvarujući se kao gospodarsko, financijsko i znanstveno središte Azije. Globalne korporacije premještale su regionalne inovacijske kampuse i upravljačka sjedišta, grad je bio dobro povezan s ostalim globalnim metropolama, a preko 300.000 stranaca činilo ga je privlačno dinamičnim i kozmopolitskim, a onda je 2019. došla ona i ne prestaje ‘drmati’ kuglu zemaljsku…

Bukvić je početkom ovog tjedna identificiran kao jedan od potencijalno bliskih kontakata svog kolege iz kompanije koji je pozitivan na covid. Prema standardnoj proceduri i epidemiološkoj prevenciji, izoliran je iz svog stana i prevezen u preventivnu centralnu karantenu, kontaktirali smo ga kako bismo saznali na što trenutno liči život u Šangaju i kako se s njime nosi.

– Kina je na covid reagirala zatvaranjem granica, selektivnijim odobravanjem radnih dozvola, reduciranjem letova i uvođenjem dvotjedne karantene po dolasku. To je uvjerilo mnoge strance da je vrijeme za otići. Već i prije ‘lockdowna’ ovog proljeća, broj stranaca bio je prepolovljen. Na kraju ovog ljeta, mislim da će se dodatno prepoloviti – priča nam Bukvić.

Naglasak na prevenciji

Kina je drugačije pristupila pandemiji od zapada o čemu govori takozvana ˝zero covid˝ politika u kojoj se ustraje jer se pokazala kao vrlo uspješna kroz drugu polovicu 2020. i tijekom prošle godine.

– Veliki naglasak je na prevenciji, redovitim, čestim i besplatnim PCR testiranjima, detaljno se utvrđuju bliski kontakti i preventivno izoliraju. Ono što je u Hrvatskoj samoizolacija, tu je centralno nadzirana karantena. Ne ostaje se u vlastitom stanu, jer je to problematično za kontrolirati. Centralna karantena se u većini slučajeva organizira u hotelskim sobama – govori Bukvić i dodaje kako je to obavezna pojedinačna izolacija s dnevnim PCR testiranjem i uz preventivni nadzor liječnika, a da trošak smještaja i prehrane snosi grad.

– Donedavno je takav pristup omogućio gotovo pa uobičajeno funkcioniranje najvećeg dijela gospodarstva i društva, bez primjetnih restrikcija. Kada je ˝omikron˝ postao dominantna varijanta, smanjila se medicinska ugroza, a zaraznost se povećala. No princip ˝zero covid˝ je ostao isti. Tako da je trenutno instrument prevencije, dizajniran na potrebama ˝beta˝ i ˝delta˝ varijante, i dalje u primjeni iako se karakter pandemije značajno promijenio. Kineska populacija većim je dijelom informirana o razlici ˝delte˝ i ˝omikrona˝, svjesni su smanjene medicinske ugroze, a podliježu istom pristupu. To stvara neizvjesnost i vjerujem iscrpljuje uobičajenu obitelj – dodaje Bukvić.

Zdravstvene vlasti neki su dan izvijestile o više od 300 zaraženih s utvrđenim žarištima u povijesnome sjevernom gradu Sijanu – domu vojske od terakote i u najvećem kineskom gradu Šangaju, u kojem se nalazi naš sugovornik…

Kina vs. Hrvatska

– U obje sredine, aktivna je ˝omikron˝ varijanta. Simptom su blaži, ali se virus brže širi. Da stavimo stvari u kontekst, Šangaj na svojih 26 milijuna stanovnika, trenutno ima 50-ak novozaraženih dnevno. Za usporedbu, u Hrvatskoj je na četiri milijuna stanovnika (što je 6,5 puta manje) dnevno oko 1100 novozaraženih (22 puta više) i rijetki se osjećaju ugroženo. Medicinski, situacija u Šangaju nije eskalirala. To je kao da u Hrvatskoj imate osam novozaraženih dnevno u Hrvatskoj. No mjere prevencije su drugačije, a one zbog svoje nepredvidljivosti stvaraju nelagodu – kaže.

Novi slučajevi i službeni odgovor na njih produbili su strahove da bi se Kina mogla vratiti vrstama strogih ograničenja kakva su bila i ranije ove godine, kada su milijunu ljudi tjednima držani zaključani.

– Proljetna dva mjeseca ‘lockdowna’ bila su svojevrsni presedan. Nakon početne pojave epidemije u Wuhanu 2020., Kina je sporadično uvodila lockdown u raznim gradovima, ali to je bilo pragmatično i proporcionalno. Zatvarali bi se ciljani blokovi grada, smanjile bi se javne aktivnosti, ali izbjeglo se potpuno zatvaranje. Tvornice su nastavile proizvodnju, uredi su ostali otvoreni, luke su prihvaćale brodove i prekrcavale teret, dućani su ostali dostupni. Zatvaranje Šangaja bilo je strože i obuhvatnije. ‘Lockdown’ je uveden na razini svake pojedinačne zgrade. Uveden je policijski sat i na ulicama su bile dozvoljene samo hitne službe i dostava namirnica. Javna uprava je ušla u hladni pogon, a komercijalne kompanije su nastavile samo aktivnosti koje je moguće odraditi od kuće. Proizvodnja u rijetkim tvornicama je nastavljena, ali uz uvjet da radnici ne napuštaju krug tvornice tijekom cijelog trajanja karantene. To je zakočilo većinu relevantnih aktivnosti – govori Bukvić i dodaje:

– Od ukidanja ‘lockdowna’ prošlog mjeseca, svi se uzdržavamo većih okupljanja. Ja osobno od ranije kombiniram rad iz ureda i rad od kuće, ne vidim veliku razliku. Putovanja van grada nisu preporučena i podliježu kraćim izolacijama po dolasku u destinaciju, tako da nisu privlačna. Individualne sportske aktivnosti nisu ograničene, ja sam se vratio redovitom trčanju i bicikliranju. Druženja s prijateljima preselila su se iz restorana u privatne kuće i stanove, barem sada imamo priliku usporediti koliko je tko vješt u kuhinji. Izuzev nedostupnosti putovanja, jedan uobičajen tjedan ne razlikuje se previše od onoga prije lockdowna.

Trenutna izolacija

– Ranije ovog tjedna, ja sam identificiran kao jedan od potencijalno bliskih kontakata korona pozitivnog kolege iz moje kompanije testirao je covid pozitivan. On ne pokazuje simptome i nije medicinski ugrožen. Prema ovdje standardnoj proceduri i epidemiološkoj prevenciji, ja sam izoliran iz svog stana i prevezen u preventivnu centralnu karantenu. Tu su uvjeti kao što sam spomenuo, standardna hotelska soba, uz dnevno PCR testiranje i jednostavan liječnički pregled. Hrana je jednostavna i prihvatljiva, a s obzirom da nemam previše opcija za sport, možda je to i bolje. Također, obzirom na već osam uzastopnih negativnih covid testova, ne očekujem komplikacije oko otpuštanja po proteku deset dana – kaže nam Bukvić.

Istražujući dolazimo do informacije da su dužnosnici pokrenuli novi krug masovnog testiranja u više od pola gradskih četvrti nakon skoka u broju slučajeva od vikenda, zatvorivši sve karaoke barove u srijedu nakon što je, kako prenose neki mediji, utvrđeno da su neki slučajevi povezani sa šest baš takvih mjesta…

– Još od sredine ožujka testiranja se provode svaki drugi dan. Prije je to bilo obavezno i provodilo se paralelno uz lockdown, trenutno testiranje nije obavezno, ali je negativan PCR test unutar 72 sata preduvjet za korištenje svih javnih usluga, ulazak u trgovine, restorane, kao i za korištenje podzemne željeznice, autobuse, taksije… Uz večere u restoranima, karaoke barovi su najpopularniji oblik zabave među Kinezima, neovisno o godinama. Pretpostavljam da je ograničavanje njihovog radnog vremena povezano sa nastojanjima da se obeshrabre veća okupljanja – obrazlaže nam.

Toplinski val

K svemu tome, u utorak, u 68 gradova, uključujući Šangaj i obližnji Nanjing izdano je i crveno upozorenje, najviše u tro-stupanjskom sustavu upozorenja na toplinske valove, predviđajući temperature veće od 40 stupnjeva.

– Vruće je. Ja ne pamtim ove temperature. Šangaj obično u ovo vrijeme ima mjesec dana ljetnih monsuna koji iako su topli, rashlade grad. Ove godine monsuni su izostali i grad se kontinuirano grije. Temperatura se tijekom noći zadržava oko 30 stupnjeva, a tijekom dana vraća na 40 stupnjeva. Uz ovdje visoku vlagu, izostanak vjetra, to stvara osjećaj da je 50 stupnjeva. Da imamo plaže bilo bi lakše – opisao nam je za kraj Bukvić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba