Pokazali rezultati istraživanja

Žene koriste mozak više nego muškarci i zato im je potrebno više sna nego njima

Objavljeno: 16.07.2022. zagorjeinternational

Žene trebaju više sna nego muškarci i žene su zbog nedostatka sna pretrpjele veće zdravstvene probleme nego muškarci, pokazali su rezultati istraživanja u kojem je učestvovalo 210 muškaraca i žena srednje dobi, piše Pozitivan stav.

-Otkrili smo da je loše spavanje kod žena snažno povezano s visokim nivoom psihičke boli i većim osjećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. S druge strane, ti osjećaji nisu bili povezani s istim stepenom poremećaja sna kod muškaraca – rekli su istraživači.

Vodeći britanski stručnjak za istraživanje o spavanju, Jim Horne rekao je da je jedna od glavnih funkcija sna omogućavanje mozgu da se oporavi i popravi.

-Tokom dubokog sna korteks, dio mozga koji je između ostalog odgovoran za pamćenje, odvaja se od osjetila i na taj način se oporavlja. Što više koristite mozak tokom dana potrebna vam je veća količina sna za oporavak – pojasnio je, dodavši  da žene obično rade više zadataka te da zbog toga više koriste mozak nego muškarci, zaključivši da zbog toga imaju veću potrebu za spavanjem, ističući da žene, u prosjeku spavaju 20 minuta više nego muškarci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba