Vozačima saniteta, medicinskim sestrama i tehničarima od jučer konačno izjednačen koeficijent na razini cijele države

“Više nismo vozači – dostavljači na lakim teretnim vozilima – sada postoji naše radno mjesto s pripadajućim koeficijentom 0,90 što znači i veća primanja“

Objavljeno: 15.07.2022. zagorjeinternational

Vozačima saniteta, medicinskim sestrama i tehničarima, jučer je konačno izjednačen koeficijent na razini cijele države, čime je Ministarstvo zdravstva ispravilo nepravdu koja se vukla više od deset godina – za isti posao, zbog različitih koeficijenata u županijama, razlika u plaćama bila je između 1000 i 1500 kuna, piše RTL.

Novom uredbom donesena je i odluka kojom se priznaje stručna sprema magistrima sestrinstva, kao i diplomiranim medicinskim sestrama i tehničarima na radnim mjestima i položajima prve vrste.

-Moram reći da je ovo povijesni trenutak u hrvatskom sestrinstvu jer ovaj problem je prisutan već 12 godina. Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova konačno ćemo biti regulirana profesija. Zahvaljujem od srca ministru Berošu, Vladi Republike Hrvatske i našem premijeru što nas je prepoznao kao važne dionike zdravstvenog sustava. Ovom uredbom konačno ćemo imati pravno reguliranu profesiju po uzoru na sve moderne europske zemlje – kazala je za RTL, savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo, Snježana Krpeta.

Izjednačavanje koeficijenta vozačima saniteta, medicinskim sestrama i tehničarima, za Radio Stubicu komentirao je sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza Vladimir Markuš.

– Od jučer više nismo vozači – dostavljači na lakim teretnim vozilima nego vozači saniteta. Sada uredbom postojimo, postoji naše radno mjesto s pripadajućim koeficijentom 0,90, što znači i veća primanja. Naime, zbog nižeg koeficijenta dio vozača imao je do 1500 kuna manja primanja. Ta nepravda trajala je dugo i hvala ministru Berošu i Vladi, što su to ispravili – kazao je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba