U Novom Golubovcu dodijeljeno preko 276.000 kuna potpora proizvođačima zagorskih mlinaca

“Borimo se da se mlinci ne jedu samo za svetkovine, već da kroz cijelu godinu budu prepoznati kao prilog svim jelima, ne samo zagorskim”

Objavljeno: 13.07.2022. Vanja Hozmec

U Centru Škudar u Novom Golubovcu, danas su dodijeljene potpore za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca, jednog od najpoznatijih, tradicionalnih, zaštićenih specijaliteta s našeg područja. 

Ove je godine za potpore za proizvodnju zagorskih mlinaca u proračunu osigurano 300.000 kuna, a natječaj je bio raspisan od 24. svibnja do 13. lipnja. Pročelnica za gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije Sanja Mihovilić, pojasnila je detalje natječaja.

– Prihvatljivi korisnici su proizvođači, neovisno radi li se o tvrtki, obrtu ili OPG-u, koji imaju sjedište na području Krapinsko – zagorske županije i proizvodnju vrše na našem području. Što se potpora tiče, imamo skupinu ‘A’ i skupinu ‘B’. Kod skupine ‘A’ govorimo o ulaganju u proizvodnju, kupnju, izgradnju i uređenje gospodarskih objekata, kupnju i izgradnju objekta za skladištenje te kupnju strojeva i alata za proizvodnju. Natječaj je prvenstveno namijenjen za certificirane proizvođače zagorskih mlinaca kojih na području županije ima sedam. Što se tiče skupine ‘B’, to je skupina koja se bavi marketinškim aktivnostima gdje se isto tako može ostvariti potpora. Intenzitet potpore koji mogu ostvariti naši proizvođači su također u dvije kategorije – proizvođači do 10 tona i oni mogu ostvariti maksimalno do 30.000 kuna, dok proizvođači koji proizvode iznad 10 tona mogu ostvariti do 80.000 kuna – rekla je Mihovilić.  

Ukupno pet prijava  

Na natječaj je pristiglo pet prijava i svih pet je prošlo administrativnu provjeru, pa je, u skladu s tim, preko ovog natječaja dodijeljeno ukupno 276.994 kune, a pročelnica je naglasila i da su ovogodišnji prijavitelji redom dugogodišnji proizvođači mlinaca i koji su certificirani te mlince proizvode prema zadanim pravilima i propisima.

Načelnik Novog Golubovca Boris Tušek naglasio je da je ponosan što se dodjela potpora održala u Novom Golubovcu, u pogonima tvrtke “Centar Škudar”. 

– Ovo je tvrtka gdje je zaposlena cijela obitelj i gdje je prisutno odricanje. Ono što zarade ulažu u nove poslove i šire se. Drago mi je da je župan sa svojim suradnicima prepoznao, ne samo zagorske mlince jer tu su i zagorski štrukli i puran. Svi cijene svoje i napokon je došao netko da promoviramo i Zagorje. Ljudi puno ulažu i trude se, a ovi poticaji će im dobro doći kako bi imali i dalje volju za širenjem i promoviranjem svega što je zagorsko. Svima želim puno uspjeha u daljnjem radu – poručio je načelnik Tušek. 

Danijel Škudar iz tvrtke “Centar Škudar” koja trenutno zapošljava 80-ak ljudi, istaknuo je da ovo nije prvi puta da tvrtka aplicira na županijske natječaje.

– Ova priča između Krapinsko – zagorske županije i proizvođača tradicionalnih mlinaca započela je 2020. godine. Te je godine Županija odlučila poduprijeti proizvođače mlinaca s bespovratnim potporama ne bi li unaprijedila našu proizvodnju. Tvrtka “Centar Škudar” je te godine aplicirala s projektom izgradnje skladišta ‘Zagorski mlinci’ čiji rezultat je danas ovdje pred vama. Potpora Županije je iznosila 150.000 kuna, a ukupna investicija izgradnje je bila 1,5 milijuna kuna. Gradnju smo počeli u lipnju prošle godine, a priveli smo je kraju sada u veljači. Površina skladišta je 450 kvadratnih metara, imamo preko 500 paletnih mjesta i vrlo smo zadovoljni rezultatom. Prošle smo godine aplicirali s projektom kupovine dostavnog kombi vozila i Županija nas je i tu popratila s 80.000 kuna. Ove smo godine aplicirali s projektom kupovine visoko i nisko podiznih električnih viličara. 

Inače, tvrtka je prisutna na tržištu Krapinsko – zagorska i Varaždinske županije kroz 16 fiksnih maloprodajnih trgovina i tri pokretne. 

– S poslovanjem smo trenutno zadovoljni, godišnja proizvodnja mlinaca iznosi oko 35 tona, a kroz veće prodajne lance u Hrvatskoj istu tu količinu uspijevamo i prodati – rekao je Škudar i istaknuo kako ove potpore proizvođačima puno znače. 

Najpotrebnija potpora dosad

Tomislav Gorički iz tvrtke “Kogutex” rekao je kako je ovo treća potpora Krapinsko – zagorske županije proizvođačima mlinaca, a naglasio je da je upravo ova potpora bila svima njima najpotrebnija dosad. 

– Početak godine je bio turbulentan, a nastavak godine je vrlo neizvjestan i izazovan za nas proizvođače. Od početka rata u Ukrajini, došlo je do velikih promjena na tržištu, prvenstveno do povećanja cijena sirovina, repromaterijala i energenata. Tu je svakako najvažnija stavka pšenica, odnosno brašno, a ono je u vrlo kratkom roku poskupjelo u troznamenkastom postotku. Također, to se odnosi i na plin koji je nama glavni energent za proizvodnju. Kada sve to sagledamo, moramo reći da se ne nalazimo u lijepom položaju, no moramo biti čvrsti, moramo biti bistrih glava i pokušati ove godine sve odraditi do kraja. Nadamo se da neće biti velikih gubitaka i nadamo se da ćemo svi opstati uz ove potpore koje su nam omogućene. Vjerujem da će svaki od proizvođača iskoristiti potpore za ono što mu je najpotrebnije, mi smo odlučili investirati u novu opremu i tako ćemo pokušati ostati konkurentni na tržištu. Prošle smo godine oborili vlastiti rekord  kada smo proizveli 272 tone mlinaca što je za našu manufakturu veliki plus – rekao je Gorički te zahvalio Županiji na potporama i poželio sreću u poslovanju svim proizvođačima. 

Direktor tvrtke “Zebrano” Dragutin Gulija zahvalio je Županiji što je prepoznala njegovanje tradicije i trud koji se ulaže u zaštitu zagorskih jela kako se ona ne bi izgubila. 

– Borimo se da mlinci ne bi bili samo prilog za svetkovine, već da bi oni kroz cijelu godinu bili prepoznati kao prilog svim jelima, ne samo zagorskim. Zahvaljujem se županu što je oko sebe okupio ekipu istomišljenika koja cijeni tradiciju, nas proizvođače tih tradicionalnih jela jer vjerujte, nije lako održati se na tržišnom poslovanju u ovo vrijeme kakvo je bilo ove, ali i prijašnjih godina. Nadam se da uz daljnju podršku koja nam je obećana, koju posebno cijenimo, da ćemo i dalje opstati, da ćemo se i dalje boriti kako smo se borili dosad – poručio je Gulija. 

Tihomir Jambrečina iz tvrtke “Massa Lovita” rekao je kako se tvrtka počela baviti proizvodnjom mlinaca još 2007. godine, a da su certificirani proizvođač istih od 2020. godine. I Jambrečina je  također zahvalio Županiji na danim potporama.

Povećanje po potrebi 

Župan Željko Kolar smatra da je ovaj program jedan od najboljih na području Krapinsko – zagorske županije te da se uvijek nakon europske zaštite kreće s određenim programom, a sve u cilju da se kvalitetnom proizvodu podigne proizvodnja i proširi plasman i na druga tržišta. 

– Kao i s puricom, pandemija nas je malo ‘zakočila’ u tome, međutim vjerujem da u naredne tri godine, bez obzira na ove probleme koji se trenutno događaju u cijeloj Europi i svijetu, a koji su najviše definirani s rastom cijena energenata i repromaterijala, će ovaj kvalitetni proizvod pronaći put do svojih kupaca. Tim više što u našim proizvođačima imamo kapaciteta kako bismo podigli proizvodnju. Sada se proizvodnja kreće oko 270 – 280 tona na godišnjoj razini, a objektivno to možemo podići i preko 400 tona. To nam je cilj. Poručujem našim certificiranim proizvođačima da sljedeće tri godine ova mjera ostaje minimalno u ovim okvirima, a po potrebi ćemo je i povećavati te da ćemo pratiti cijenu brašna na tržištu, i kao što smo znali intervenirati za pčelare, kad je bila loša godina, kada je mraz uništio bagrem, pa smo dali za pothranjivanje i dohranjivanje pčela, tako ćemo pratiti i ovu situaciju kroz srpanj i kolovoz, i ako će biti potrebe, reagirat ćemo, subvencionirat ćemo cijenu brašna proizvođačima – poručio je Kolar i čestitao certificiranim proizvođačima kojih, kako je rekao župan, ima osam, sedam s područja KZŽ, te jedan s područja Zagrebačke, a župan je također uvjeren da će im se uskoro pridružiti i netko iz Varaždinske županije jer se radi o izuzetno kvalitetnim proizvodima i kvalitetnim proizvođačima.

Inače, potpore su ovom prilikom dodijeljene Obrtu za ugostiteljstvo i turizam “Zelenjak Ventek” u iznosu od 22.215 kuna, tvrtki “Massa Lovita d.o.o.” u iznosu od 30.000 kuna, Centru “Škudar” dodijeljeno je 66.291 kuna, tvrtki “Zebrano” dodijeljeno je 78.488 kuna i tvrtki “Kogutex tjestenine d.o.o.” 80.000 kuna. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba