Održana sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika Međimurske županije

Ključne teme bile su rješenje problema prostora međimurske Zajednice tehničke kulture, programi europskih fondova, pošumljavanje…

Objavljeno: 08.07.2022. zagorjeinternational

U četvrtak je, u županijskoj Velikoj vijećnici u Čakovcu, održana 4. sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika u Međimurskoj županiji na kojoj su glavne teme bile izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, prostor za rad Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, informacije o pošumljavanju na području županije i višegodišnji financijski okvir 2021.-2027.

Obnova nakon 35 godina

U Međimurskoj županiji već je više od 75 godina aktivna Zajednica tehničke kulture Međimurske županije koja okuplja oko 2000 članova unutar 11 udruga, a veliki problem Zajednice je što nema prostor za rad u svom vlasništvu. S ciljem pronalaska rješenja za spomenuti problem,  na prijedlog župana Međimurske županije Matije Posavca i gradonačelnice Čakovca Ljerke Cividini, na kolegiju se raspravljalo o ovoj temi. Zgrada u kojoj djeluje Zajednica tehničke kulture Međimurske županije zajedno sa Zajednicom tehničke kulture Grada Čakovca i Aeroklubom Čakovec, u vlasništvu je Grada Čakovca i 17 općina, što predstavlja dodatan izazov jer apliciranje na europske fondove s ciljem obnove zgrade nije moguće ako nije riješeno vlasništvo nekretnine. Naime, zgrada je održavana skromnim sredstvima Zajednice, a sada joj je prijeko potrebna obnova nakon 35 godina. Plan je obiju zajednica tehničke kulture da se nakon obnove napravi Centar tehničke kulture u kojem bi se okupljali mladi tehničari i smjestile sve udruge tehničke kulture, pojasnio je predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved, a gradonačelnici i načelnici su usvojili prijedlog kojim će općine prenijeti svoj dio vlasništva na Grad Čakovec.

Župan Posavec gradonačelnicima i načelnicima je predstavio operativne programe koji će omogućiti povlačenje novih sredstava iz fondova Europske unije do 2027. godine. Hrvatskoj će na raspolaganju biti 8,7 milijardi eura kroz program Konkurentnost i kohezija, Integrirani teritorijalni program i program Učinkoviti ljudski potencijali. Međimurskoj županiji te međimurskih gradovima i općina najzanimljiviji su prioriteti programa Konkurentnost i kohezija koji uključuju jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanja i inovacije, podupiranje poslovne konkurentnosti, digitalizaciju i razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, kao i energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te jačanje zdravstvenog sustava. Kroz ovaj program bit će dostupno 5,031 milijardi eura. Moći će se nastaviti s energetskom obnovom škola i javnih ustanova, digitalizirati gradski i prigradski sustavi javnog prijevoza, izgraditi, dograditi i modernizirati vrtići te javna turistička i sportska infrastruktura.

Dodana vrijednost

U svrhu poboljšanja primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ubrzanja postupaka raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, dodjele zemljišta onim korisnicima koji će se na državnom poljoprivrednom zemljištu baviti proizvodnjom koja stvara dodanu vrijednost, uspostave efikasnije kontrole korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta kao dobra od interesa za Republiku Hrvatsku usvojene su izmjene i dopune Zakona, o kojima je gradonačelnike i načelnike izvijestio načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište u Ministarstvu poljoprivrede Igor Miodrag.

Informaciju o organizaciji pošumljavanja na području Međimurske županije dala je predstavnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, Mihaela Mesarić. Prijedlog je da se pošumljavanje počne provoditi tijekom jeseni, a općine i gradovi uključit će se kroz pronalazak pogodnih i dostupnih lokacija za pošumljavanje, dok će Međimurska priroda imati savjetodavnu ulogu i kontakt sa šumarskom strukom oko odabira prikladnih sadnica. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter