Prošlo je 17 godina od kad je u Brezju gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada

“Vrijeme je da se varaždinske bale riješe, to je nadstranački projekt”: Vlada, Ministarstvo i Fond osigurali 40 posto, Grad Varaždin uzima kredit

Objavljeno: 07.07.2022. zagorjeinternational

Potpore  poduzećima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo – šansa za gospodarstvo Varaždinske županije, aktivnosti koje provodi tvrtka Bukotermal d.o.o., te stanje oko baliranog otpada u Varaždinu – bile su teme konferencije za medije na kojoj su prisustvovali saborski zastupnik Damir Habijan, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja  Mario Šiljeg, župan Anđelko Stričak, zamjenica župana Silvija Zagorec i načelnik Malog Bukovca Darko Marković.

 Župan Stričak podsjetio je medije kako je u utorak na području Karlovačke županije održan sastanak predsjednika Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatskom zajednicom općina. Župan je premijera upoznao s provedbom bitnih investicija u školstvu i zdravstvu te o programu školski DIZEL, a ujedno je i zamolio premijera te sve prisutne ministre da Varaždinskoj županiju pomognu kod provedbe dva ključna projekta, a to je izgradnja geotermalne elektrane Bukotermal i kod izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici.

Testiranje tlaka i temperature

­ Naše će područje u četvrtak obići direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, a kao mjesto obilaska planiramo Trakošćan gdje su na jezeru  napokon započeli radovi na samom izmuljivanju. Također, u četvrtak bi tvrtka Bukotermal trebala započeti s testiranjem tlaka i temperature na bušotini Kutnjak, a kao što sam naglasio to je jedna od naših bitnijih investicija. Između ostalog ta investicija se nalazi i u Razvojnom sporazumu Sjever – najavio je župan Stričak.

 Načelnik Malog Bukovca Darko Marković pojasnio je kako je Bukotermal u suvlasništvu 85 posto županija, a 15 posto Općina Mali Bukovec, te je ovlaštenik najvećeg geotermalnog polja po površini u Republici Hrvatskoj.

-To je polje Lunjkovec – Kutnjak, a sastoji se od geotermalnog potencijala, odnosno vruće vode na dubini od 2,5 kilometara. Bukotermal je još prije više od godinu dana od kad je dobio Odluku Ministarstva gospodarstva za ovlaštenika polja krenuo s ispitivanjima koja su tom odlukom na neki način delegirana da ih dalje odradimo. Sada nam slijede ispitivanja same geotermalne vode na dubini od 2500 metara, s preliminarnim ispitivanjem, u četvrtak, što je prvi korak ka energetskoj neovisnosti – izjavio je Marković.

 Saborski zastupnik Damir Habijan istaknuo je kako problematika baliranog otpada gotovo dva desetljeća muči grad Varaždin.

-Najbitnije za istaknuti je činjenica da već gotovo pet godina u planu Fonda za zaštitu okoliša postoji stavka koja je osigurana zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi i zalaganju tadašnjeg saborskog zastupnika, danas župana Anđelka Stričaka i državnog tajnika Šiljega, a koja se odnosi na sufinanciranje baliranog otpada. Država, Vlada, Ministarstvo i Fond spremni su sufinancirati zbrinjavanje u iznosu od 40 posto, kad budu ispunjeni svi uvjeti. Ono što preostaje gradskoj vlasti da riješi problem, odnosno da provede natječaj. Vlada, ministarstvo i Fond su sredstva osigurali već više od pet godina. Na potezu je Grad Varaždin, odnosno gradonačelnik Bosilj da dva pravna pitanja koja još uvijek postoje, ugovor i koncesija– naglasio je Habijan.

1,9 milijardi kuna

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg se također obratio prisutnima.

-Upravo je u tijeku iz NPO Otpornosti i oporavak instrumenta Europske unije otvoren poziv u iznosu od 1,9 milijardi kuna za srednje i male poduzetnike, a cilj tog poziva je da imamo povećani proizvodni ciklus uz dva prethodna preduvjeta, a to je smanjenje potrošnje električne energije, odnosno općenito energije za minimalno 20 posto kao i udio reciklabilnih materijala u proizvodnji od minimalno 20 posto. Zašto smo izabrali Varaždin da progovorimo još jednom o ovoj temi. Razlog su aktivnosti župana i poduzetnika iz Varaždinske županije koji su nam ukazali da osim ovih okolišnih parametara u smislu povećanja proizvodnje treba dodatno valorizirati implementaciju obnovljivih izvora energije. Ovo je prvi put da najavljujemo da je Europska komisija odobrila i da ćemo uskoro ići iz modernizacijskog fonda s pozivom od oko 300 milijuna kuna, koji će valorizirati upravo one zahtjeve koji su mahom pristigli kao projektni prijedlozi iz Varaždinske županije. Što se tiče baliranog otpada na lokaciji Brezje, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano zalaganjem lokalnih čelnika održava stavku u programu rada za sanaciju bala u Brezju –  rekao je Šiljeg, dodavši:

-Novo po pitanju je da smo u zadnjih nekoliko mjeseci imali ubrzane aktivnosti i donesena su dva ključna dokumenta što se okolišnog dijela tiče. Mjere koje su predviđene u sanacijskom programu, izdali smo rješenje u trećem mjesecu ove godine, u skladu su sa Zakonom o gospodarenju otpadom. Shodno spoznajama da je Grad Varaždin ishodio i građevinsku dozvolu, jedino što možemo reći da su Vlada, Ministarstvo i Fond spremni osigurati svojih 40 posto. Konačna odluka o tim novcima donijet će se nakon postupka provođenja javne nabave. U problemu sanacije Brezja sada je na potezu Grad Varaždin da provede javnu nabavu i da riješi  eventualne sudske sporove i zadrške od prije – zaključio je Šiljeg.

Konferencija za medije održana i je u Gradu Varaždinu, na kojoj je najavljeno participiranje Fonda u projektu zbrinjavanja baliranog otpada.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost participirat će u projektu zbrinjavanja bala vrijednog 190 milijuna kuna s 40 posto, odnosno 76 milijuna kuna bespovratnih sredstava.    

Konferenciji su, uz gradonačelnika Nevena Bosilja, njegova zamjenika Miroslava Markovića, državnog tajnika Marija Šiljega i v.d. direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenke Kočiša Čičin – Šain, nazočili i pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Vlado Podbrežnički, načelnica Sektora za zaštitu okoliša u Fondu Aleksandra Čilić te koordinatorica Projektnog tima Povjerenstva za rješavanje problema bala Mirka Jozić.

Gradonačelnik Neven Bosilj zahvalio je svima koji su prepoznali važnost rješavanja ove ekološke katastrofe u gradu Varaždinu, od Vlade Republike Hrvatske, župana Anđelka Stričaka i predstavnicima Fonda:

– Zahvaljujem se doktoru znanosti Mariu Šiljegu, državnom tajniku koji je i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i direktorici Fonda Alenki Košiša Činin – Šain koji su stali iza ovog projekta, a stala je time i cijela Vlada Republike Hrvatske te im također zahvaljujem.

Dodao je kako su svi uvidjeli da je došlo krajnje vrijeme da se bale izmaknu iz Varaždina:

– Prošlo je 17 godina od kada su bale u Brezju, od kada je tamo gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada i jedna je to od najvećih ekoloških crnih točaka u Republici Hrvatskoj. Sada je na nama, na Gradu Varaždinu, da provedemo postupak javne nabave. Nakon što to provedemo i odaberemo izvođača koji će sanirati odlagalište u Brezju, Vlada Republike Hrvatske će nam odobriti 40 posto troškova. Grad Varaždin ima već pripremljene ponude od banaka. HBOR nam je u ovom trenutku s kamatom ispod 1 posto najprihvatljiviji za dugoročni kredit od 15 posto koji će Grad vrlo malo osjetiti na proračunu. Vrijeme je da se varaždinske bale riješe.

Gradonačelnik je napomenuo da ne očekuje prevelikih zapreka u daljnjem procesu, no svjestan je potencijalnih zastoja u provedbi, poput raznih žalbi prilikom javne nabave kao i od onih koji žele opstrukciju. Najavio je kako Grad idući tjedan kreće sa savjetovanjem s javnošću sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

Istaknuo je kako je rješavanje problema bala nadstranački projekt:

– To nije projekt niti HDZ-a niti SDP-a niti Reformista niti bilo koje stranke. Ovo je projekt gdje bi svi trebali staviti glave zajedno, što smo sada i učinili i riješit ćemo ga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba