Kroz nekoliko mjeseci ćemo uživati u novom sjaju Trakošćanskog jezera: U tijeku su radovi izmuljivanja vrijedni više od 20 milijuna kuna

POLJAK: Ne moram reći koliko nam znači Trakošćan i njegovo jezero kao općini, njenoj revitalizaciji i razvoju turizma

Objavljeno: 07.07.2022.

Jezero podno dvorca Trakošćan koje dugi niz godina nije čišćeno od nataloženog nanosa rezultiralo je pogoršanjem stanjem vode. Kako bi se izbjeglo daljnje taloženje čime bi jezero vremenom postalo močvarno stanište i čime bi se izgubila postojeća ekološko-krajobrazna i turistička vrijednost prostora, tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci građevinskom se mehanizacijom uklanja sediment iz jezera, a pripremljen je transportni put kako bi se oko 200.000 m3 nataloženog sedimenta moglo transportirati na pripremljenu deponiju kod Bednje, na udaljenosti od 1,5 kilometara od jezera.

Projekt je zajedno s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kuna s ciljem poboljšanja kvalitete vode te zaštite biljnih i životinjskih vrsta. Da radovi na jezeru Trakošćan idu svojim tijekom uvjerio se i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je zajedno sa svojim suradnicima, a u pratnji domaćina, varaždinskog župana Anđelka Stričaka, načelnika Općine Bednja Damira Poljaka te voditelja Vodogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijela Bunića obišao radove.

Turistička atrakcija

Zahvalivši se na posjeti generalnom direktoru i županu, načelnik Općine Damir Poljak naglasio je značaj trakošćanskog jezera kao jednog od kapitalnih projekata Općine Bednja.

– Ne moram reći koliko nam znači Trakošćan kao općini i koliko ovo jezero znači svima koji ga posjećuju, kao i za revitalizaciju same općine, očuvanja okoliša i naravno za sam razvoj turizma općine Bednja. Stoga iskreno i veliko hvala Hrvatskim vodama na svim ulaganjima u Varaždinsku županiju, a prvenstveno u Trakošćan i trakošćansko jezero – zahvalio se načelnik Poljak.

Župan Stričak također je naglasio da unatoč tome što je općina Bednja ruralna općina, te na njenom području nema industrijske proizvodnje, ona je bogata kulturnim dobrima.

– Uz jedan od najpoznatijih hrvatskih dvoraca Trakošćan, možemo vidjeti kako je priroda zaista očuvana i smatramo da je to prednost za budući razvoj. Vjerujem da će upravo ova investicija čišćenja trakošćanskog jezera od mulja kada se završi i kada se jezero opet napuni vodom biti jedna od turističkih atrakcija te će samim time doprinijeti da se turizam na ovome području dodatno razvija. A sve to kako bi naši građani koji ovdje žive mogli zaraditi koju kunu više kroz bavljenje turizmom – istaknuo je Stričak.

Direktor Hrvatskih voda Đuroković pohvalio je nastojanja Varaždinske županije i Općine Bednja, kao i same izvođače radova što nastoje jezeru Trakošćan vratiti svoj nekadašnji sjaj.

– Sada se najbolje vidi koliko nedostaje trakošćansko jezero, a bilo je nužno isušiti ga kako bismo ga učinili ljepšim i otpornijim na klimatske promjene i na neki način omogućili kvalitetnije uvjete staništa. Pritom smo veliku pozornost posvetili i zaštiti ribljeg fonda na ovome području. Prethodno je zbrinuta riba iz jezera, a pregradni profil zagata omogućio je da imamo privremeno vodeno stanište koje osvježava potok Čemernica tako da smo i tu omogućili da na neki način dio prirode i života na ovome području nesmetano živi i obitava. Zahvaljujući povoljnim hidrološkim uvjetima mogli smo započeti s radovima – rekao je Đuroković.

Kraj radova

– Pokazalo se da najmanje 50 posto jezera čini mulj. Morat ćemo sukladno mogućnostima oko 200.000 kubika mulja izvući iz jezera. Zahvaljujući Varaždinskoj županiji i Općini Bednja moći ćemo ga privremeno zbrinuti i deponirati te nesmetano nastaviti s radom. Cilj nam je u idućih tri do četiri mjeseca, uz sunce i povoljne vremenske uvjete, praktički izmuljiti cijelo jezero kako bismo od jeseni mogli dočekati zapunjavanje jezera i omogućiti samome dvorcu Trakošćan da što prije atrakcija jezero bude skladni dio s dvorcem Trakošćan – zaključio je direktor Đuroković.

Podsjetimo, nakon što je ispuštanjem vode razina jezera dovoljno spuštena, izlovljen je riblji fond te je privremeno premješten u obližnje ribnjake ŠRK-a Trakošćan Bednja. Po pražnjenju jezera, potvrđena su očekivanja stručnjaka, a zbog posebne zaštite nije ispražnjen jedino zapadni dio jezera koji obuhvaća oko 20 posto ukupne površine, a na njemu je izvođač radova izgradio zemljanu barijeru kako bi se omogućilo privremeno prirodno stanište.

Obilasku su nazočili i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek, ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić te predstavnici izvođača radova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba