OD NEDJELJE DO IDUĆEG PETKA: U Varaždinskoj županiji prvi Međunarodni certificirani festival folklora COFA

“BOLJE DA UMRE SELO, NEGO OBIČAJI“: Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta – onoga što nas čini drugačijima od drugih

Objavljeno: 07.07.2022. zagorjeinternational

Od nedjelje 10. do petka 15. srpnja, Varaždinska županija bit će domaćin prvog Međunarodnog certificiranog festivala folklora COFA, najavljeno je između ostalog na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, direktorica i idejna začetnica Festivala Petra Golubar te predstavnica Udruge SVIMA Julliete Janušić kao programski partner.
Riječ je o novom međunarodnom folklornom festivalu unutar mreže CIOFF UNESCO festivala koji će u Varaždinu i Varaždinskoj županiji okupiti 175 sudionika iz pet folklornih skupina iz Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske. Program se sastoji od pet festivalskih cjelina. U jednoj od njih, pod nazivom “Dobri stari folklorni nastupi“, koji će se seliti diljem Varaždinske županije, posjetitelji će moći uživati u nastupu pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta od Kolumbije, Amerike, Slovenije, Švicarske, Ukrajine i Hrvatske, tako će osim u Varaždinu, folkloraši nastupiti i u općinama Ljubešćica, Sračinec, Visoko te u Varaždinskim Toplicama.
Edukacija za najmlađe
-Doista smo se potrudili da u našu županiju dovedemo najbolje certificirane folklorne skupine iz cijelog svijeta. Tako će se po prvi puta predstaviti folkloraši iz Kolumbije i Amerike. Od naših predstavnika nastupit će Varaždinski folklorni ansambl. Nismo zaboravili ni na naše najmlađe članove folklorno-umjetničkih društava. Ujedno za najmlađe žitelje Varaždina bit će organizirane edukativne radionice i čitaonice u jutarnjim satima u palači Herzer, a jedna od atrakcija bit će i umjetnička instalacija koja će krasiti pročelje Županijske palače  – najavila je Petra Golubar i podsjetila kako je COFA prvi varaždinski certificirani međunarodni folklorni festival, koji je svoju oznaku kvalitete stekao članstvom u međunarodnoj krovnoj organizaciji CIOFF, u partnerstvu s UNESCO-om. Riječ je o međunarodnoj organizaciji koja se bavi folklornim festivalima i očuvanju kulturne baštine te okuplja preko 130 članica iz cijelog svijeta.


Juliette Janušić, predstavnica Udruge SVIMA, istaknula je kako su osim folklornih nastupa predvidjeli i festivalske cjeline za stručnu javnost, predstavnike institucija, ali i za same građane u vidu panel rasprava i predavanja. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako je Varaždin prepoznat kao grad vrhunskih, ponajboljih festivala na međunarodnoj razini.


-Veseli me što ćemo moći u Varaždinu vidjeti tradicijske plesove daleke Kolumbije ili SAD-a, kao i europskih zemalja, Švicarske u kojoj imamo i grad prijatelj Schaffhausen, Ukrajine i Slovenije. Ovim festivalom promoviramo i naš grad, našu turističku ponudu i našu nematerijalnu kulturnu baštinu, a kulturno nasljeđe se najbolje upoznaje i prenosi na mlađe generacije kroz ples, glazbu, običaje i gastronomiju. Također uspostavljamo dobru međunarodnu kulturnu suradnju. Siguran sam da će naši sugrađani uživati na festivalu i pozivam sve na svečano otvorenje u nedjelju na Kapucinski trg – rekao je gradonačelnik Bosilj.


Uvažavanje i tolerancija
 Zamjenica župana Silvija Zagorec naglasila je važnost uloge folklora kao suvremenog promicatelja narodne kulture.
-Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta, onoga što nas čini drugačijima od drugih i ne kaže se uzalud “bolje da umre selo, nego običaji“. Osim što ćemo folklornim sadržajem upoznati svoju baštinu, narječje, kulturu, isto tako upoznat ćemo se s elementima drugih zemalja. Tako ćemo spoznati vrijednost međusobnog uvažavanja i tolerancije, stoga pozivam sve mještane Varaždinske županije neka dođu i uživaju u besplatnim folklornim nastupima, edukativnim programima, kreativnim radionicama te se upoznaju s raznolikom kulturnom baštinom iz raznih krajeva svijeta – pozvala je zamjenica Zagorec.


 Službena ceremonija otvaranja Festivala bit će 10. srpnja s početkom u 19.30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, dok će se službena ceremonija zatvaranja festivala održati 15. srpnja na istom mjestu u isto vrijeme. Ulaz za posjetitelje je besplatan. Generalni pokrovitelj Festivala je Varaždinska županija, a pokrovitelj Grad Varaždin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter