U Klanjcu uručeni županijski ugovori za programe i projekte u kulturi

UMJESTO 785.000, ODOBRENO 37.500 KUNA VIŠE: “Nastojali smo voditi računa da svaki grad i općina imaju neko kulturno događanje važno za tu sredinu” 

Objavljeno: 06.07.2022. Vanja Hozmec

U Velikoj dvorani grada Klanjca danas su uručeni ugovori u kulturi, a sve u sklopu javnog poziva kojeg je Krapinsko – zagorska županija raspisala još 27. siječnja ove godine i koji je trajao do 26. veljače. 

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je kako je ukupan iznos sredstava koji je bio predviđen ovim javnim pozivom 785.000 kuna, a kao i svih godina do sada, programi su se mogli prijaviti u tri prioritetna područja, odnosno ‘manifestacije u kulturi’, ‘izdavačka djelatnost’ i ‘očuvanje spomeničke baštine’. Također, Petek je istaknula da se ove godine, po prvi puta, bilo moguće prijaviti i putem online servisa ‘ePrijave’.

37.500 kuna više 

– Ovo je javni poziv gdje je moguća široka lepeza prijavitelja, od javnih ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, samostalnih umjetnika, udruga koje u svom djelokrugu rada imaju kulturne aktivnosti i djelatnosti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi ili djelatnost zaštite očuvanja kulturnih dobara i arheološke baštine, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, javne ustanove koje obavljaju djelatnost iz područja znanosti, javne ustanove koje obavljaju djelatnost iz područja odgoja i obrazovanja, jedinice lokalne samouprave, turističke i vjerske zajednice i ostale fizičke osobe – rekla je Petek te dodala da je svaki prijavitelj mogao prijaviti najviše dva projekta, te da je najmanji iznos potpore po projektu bio 3000 kuna, a najveći 25.000 kuna. 

Na spomenuti javni poziv su pristigle ukupno 153 prijave, a nakon administrativne provjere, 146 prijava je upućeno dalje kulturnom vijeću na kvalitativnu obradu.

– Za financiranje je, od 146 prijava, odobreno 112 projekata i to 12 u području obnove i zaštite spomeničke nematerijalne baštine u ukupnom iznosu od 119.500 kuna, u izdavačkoj djelatnosti 29 projekata vrijednih ukupno 169.000 kuna i manifestacije u kulturi gdje je prijavljeno 68 projekata u ukupnom iznosu od 534.000 kuna. Ukupno su po javnom pozivu dodijeljene 822.500 kuna, 37.500 više od predviđenog. Dodamo li tome i manifestacije od interesa Krapinsko – zagorske županije za koje su podijeljeni ugovori, za njih pet u iznosu od 120.000 kuna (Tjedan kajkavske kulture, Seljačka buna, Glumački festival u Krapini, Dani Ksavera Šandora Gjalskog i Tabor Film Festival), onda dolazimo do iznosa tek nešto manjeg od milijun kuna, koji je namijenjen kulturnoj djelatnosti po javnim pozivima i za manifestacije od interesa na području Krapinsko – zagorske županije – rekla je Petek i poželjela svim dobitnicima sredstava puno sreće i uspjeha u realizaciji svih programa i aktivnosti. 

Davor Špoljar, predsjednik Kulturnog vijeća Krapinsko – zagorske županije je ispred Vijeća uputio čestitke svima kojima su projekti odobreni te naglasio da se prijavama takvih programa razvija kultura na području Krapinsko – zagorske županije.

– Veliki je spektar prijavitelja i velik broj prijava, po tome je ovo područje specifično, ali rekao bih da je naša županija jedna od najjačih što se tiče kulture i kulturnih događanja u Hrvatskoj. Rijetko koja se županija može pohvaliti tolikim brojem kulturnih događanja kroz godinu, bez obzira radi li  se o manifestacijama, izdavaštvu ili ulaganju u spomeničku baštinu kojom je Zagorje izuzetno bogato. Saziv kulturnog vijeća je novi, nama je ovo bio prvi poziv kojeg smo ocjenjivali. Postupak nije bio jednostavan, no nastojali smo biti maksimalno objektivni, uzeti u obzir i geografsku distribuciju, da svaki grad i općina imaju neko kulturno događanje važno za tu sredinu, a posebno smo uzimali u obzir manifestacije koje se odvijaju dugi niz godina, i programe koji su od važnosti za cijelu županiju – rekao je Špoljar i dodao kako smatra da je iznos koji je odobren, te sam broj projekata, veliki uspjeh.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek naglasio je da mu je izuzetno drago što se uručivanje ugovora održalo baš u gradu Klanjcu. 

– Klanjec je grad kulture i grad koji je kroz godinu domaćin jako puno kulturnih manifestacija, kako u vlastitom aranžmanu, tako i od strane udruga koje djeluju u Klanjcu, ali i na području cijele županije i šire. Zahvaljujem u ime svih kojima će danas biti uručeni ugovori i nadam se da ćemo uspjeti to završiti. U kulturi novca nikada dosta, ali moramo reći da Krapinsko – zagorska županija doista izdvaja jako puno novaca što se tiče kulture i nadam se da će tako biti i u budućnosti, a svima nama želim puno uspjeha u provedbi tih projekata – poručio je Brlek.  

Žar i želja

Predsjednica kluba ljubitelja zavičajne baštine Hrašćine Jasna Kranjec, istaknula je da je izuzetno ponosna što je udruga dobila sredstva jer djeluje tek šest godina. 

– Ne mogu vam opisati kako je biti dio ove velike obitelji i kako je lijepo slušati sve te impozantne brojke te kako je dobar osjećaj dobiti sredstva. Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što prepoznaje žar i želju udruge da promovira kulturnu baštinu Hrašćine i što nas svih ovih godina pomaže. Čestitam svima koji smo uspjeli dobiti sredstva i svima nam želim puno lijepih projekata i da ostvarimo sve za što su nam uručena sredstva – rekla je Kranjec.  

Na kraju, župan Željko Kolar je istaknuo važnost kulture i ulaganja u istu. 

– Kada se događaju neki poremećaji u društvu, prvo gdje se ide štedjeti je kultura. Kad dođe pandemija, tko je prvi na udaru, ponovno kultura, a vremena koja su pred nama nisu baš ‘ružičasta’. Bojim se da ćemo morati ‘stisnuti remen’, a ono što si ne smijemo dozvoliti je da stišćemo samo po pojedinim sektorima, već da ako ćemo morati štedjeti, da to onda radimo linearno – rekao je Kolar i nastavio: 

– Užitak je biti u Zagorju i razmišljati u četvrtak gdje ići preko vikenda. Petak, subota i nedjelja po sedam – osam sjajnih manifestacija, turističko-kulturnog sadržaja koji se nude na području županije. Posebno me veseli ovaj ljetni period koji je izuzetno aktivan, što nije bilo, primjerice, prije desetak godina, kad se smatralo da je ljetni period za kontinent vrijeme kada se ništa ne isplati organizirati jer su svi na moru. Ipak, na području naše županije, posljednjih je godina vidljivo da to ipak ima smisla, da su programi dobri i kvalitetni, te da su to ljudi to prepoznali i da dolaze u velikom broju. To je ono što nas sve zajedno koji radimo u kulturi ili s kulturom, čini nas zadovoljnim. Kvaliteta programa koji ste prijavili je izuzetna i naše vijeće, da je imalo duplo više novca na raspolaganju, imalo bi problema sa sastavljanjem liste – poručio je na kraju župan Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba