Na inicijativu HPD-a ‘Željezničar’ i uz organizacijsku podršku HPD-a ‘Cesargrad’

Osobe s invaliditetom, uz pruženu ruku, planinarile na Cesarskoj gori

Objavljeno: 05.07.2022. zagorjeinternational

Na inicijativu HPD-a ‘Željezničar’ iz Zagreba i njihovog člana, slijepog planinara Željka Brdala koji je u pratnji planinara Sanje i Milana Smolčića i Damira Vajdića nedavno planinario na Cesarsku goru i posjetio Klanjec, ove je nedjelje organiziran izlet “Pruži mi ruku – zajedno do Japice” za osobe s invaliditetom. 

Uz organizacijsku podršku HPD-a ‘Cesargrad’ iz Klanjca i pod pokroviteljstvom župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara, sudionici izleta bile su osobe s invaliditetom iz Primorsko – goranske, Istarske i Krapinsko – zagorske županije te Grada Zagreba, njihove pratnje i članovi planinarskih društava HPD-a Željezničar iz Zagreba, PD Obruč iz Rijeke, HPD Zaprešić i HPD Cesargrad iz Klanjca.

Za rutu je izabrana staza koja kreće iz centra Tuhlja preko Japice do planinarske kuće pa potom do Klanjca ukupne dužine oko osam kilometara, a grupa od petnaestak osoba s raznim invaliditetima, unatoč relativno visokim temperaturama, uspješno su, uz vodiče i pratioce koji su im pružili ruku, svladale uspon te došle do planinarske kuće gdje ih je čekala zaslužena okrjepa.

– Svi koji imaju invaliditet znaju koliko je bitno da vam netko pruži ruku kad vam je teško. Druženje i hodanje u prirodi je nešto što ćemo svi nakon ovog izleta ponijeti kao jedno dobro sjećanje. Mene često pitaju “kak hodaš jer si slijep?“ Najlakše je naći izgovor. Sretan sam da ste vi našli izgovor da dođete ovamo i da se pridružite ovom izletu – rekao je Željko Brdal, inicijator ovog osobitog i višestruko vrijednog izleta.

Planinare je ispred domaćina HPD-a Cesargrad pozdravila predsjednica Sanja Smolčić, čestitavši na uspješnom usponu te istaknula kako se nada da će ovaj pohod postati tradicionalan.

Druženje kod planinarske kuće se, uz gitaru i pjesmu, nastavilo do popodnevnih sati kada se polako krenulo prema Klanjcu, naravno uz dogovor da se ponovno susretnu dogodine na Cesargradu, a u međuvremenu i na drugim lokacijama. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba