Čak sedamnaest premijernih naslova u međunarodnoj konkurenciji

Donosimo bogat program ovogodišnjeg Tabor Fillm Festivala, evo što vas očekuje

Objavljeno: 05.07.2022. zagorjeinternational

Poznat je bogat program ovogodišnjeg, 20. po redu Tabor Film Festivala koji će se održati od četvrtka, 7. do nedjelje 10. srpnja u predivnom ambijentu dvorca Veliki Tabor u Desiniću. 

Ovogodišnja međunarodna konkurencija odabrana je s posebnom pažnjom, te na taborski brijeg donosi dvadeset i tri filmska naslova koji dolaze iz najrazličitijih svjetskih kinematografija, od Čilea ili Meksika, preko Tunisa i Katara, sve do Japana, a što je najvažnije – većina tih filmova po prvi se puta prikazuje u Hrvatskoj, pa će u međunarodnom programu posjetitelji gledati čak sedamnaest hrvatskih premijera. Riječ je o filmovima svih žanrovskih predznaka koji su svrstani u pet programskih i tematskih cjelina pod nazivima O zlu, drugim sredstvima, Maskirane meditacije, Vrli novi svijet, Između sna i jave te Putovanja kroz prostor i vrijeme. 

Među filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i oni nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima, kao što su, primjerice, čileanski film Bestia redatelja Huga Covarrubiasa o životu agentice tajne policije za vrijeme vojne diktature u Čileu, sjajni animirani film Progutani Svemir francuskog autora Nieta, pompozna melodramatična i avanturistička saga o djetetu izgubljenom u mandžurijskoj prašumi, dokumentarac Nicolasa Gouraulta Vozač koji se bavi bitnom i aktualnom tematikom uloge ljudskih radnika u obuci samovozećih vozila koja nas čekaju u ne tako dalekoj budućnosti ili, primjerice, južnokorejski film Gitara u kanti autora Boyounga Kima, o djevojci koja želi biti gitaristica u svijetu u kojem je moguće unajmiti sve iz automata.

U domaćoj konkurenciji čekaju nas tri svjetske premijere – filmovi naših uvaženih multimedijalnih umjetnika Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo, kojima će se pridružiti vrsna filmska ostvarenja domaćih redateljica i redatelja Klare Dujmović, Dee Jagić, Bele Bračko-Milešević, Mate Ugrina, Tomislava Šobana, Dore Slakoper, Saše Poštića i Pavla Kocanjera, Lucije Bužančić, Nine Bačun, Ante Zlatka Stolice, Darka Masneca, Roka Bičeka te Lucije Brkić.

Dvostruko slavlje uz Radojku Šverko

Svečano otvorenje 20. Tabora zakazano je za četvrtak, 7. srpnja u 21 sat, a nakon programa filmova iz međunarodne konkurencije slijedi pravi glazbeni užitak – taborsku svečanost svojim će nastupom uveličati glazbena diva Radojka Šverko s pratećim sastavom pod vodstvom prof. Vladimira Babina. Programom Moj film u kojem će taborsku publiku podsjetiti na neke od najljepših filmskih glazbenih uspješnica od Casablance do Titanika naša pjevačica svjetskog glasa ujedno slavi i vlastitu važnu obljetnicu, 55 godina uspješne glazbene karijere, a sinergija njezina prepoznatljivog baršunastog alta, sjajnog glazbenog programa i festivalske energije sasvim će sigurno atmosferu prve večeri učiniti čarobnom i nezaboravnom za sve posjetitelje.

Raznovrsni popratni sadržaji

U četiri festivalska dana različitih sadržaja zaista neće nedostajati, a programske aktivnosti počinju već u ranim poslijepodnevnim satima. Ove će se godine u popratnom filmskom programu naći retrospektive prošlogodišnjih pobjednika u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji, američkog redatelja Andrewa Normana Wilsona te hrvatskog redatelja Josipa Lukića. U subotu navečer kao novi voditelj Noći žive publike premijerno nastupa poznati mladi glumac Matija Šakoronja, u programu Zagorski specijal prikazuju se filmovi domaćeg filmskog entuzijasta Ivana Prežigala, a u edukativnom dijelu programa publika će moći prisustvovati predavanju Olafa Möllera pod naslovom Bruno Sukrow – diskretni šarm amaterizma!te masterclassu Kroz fikciju i fakciju slovenskog redatelja Matjaža Ivanišina.

Ove se godine po prvi puta odvija i TaborPRO, profesionalna platforma za buduće filmske redatelje koja će nakon petodnevne radioničke rezidencije imati i svoje završno javno događanje, pitching forum na kojem će sudionici, studenti filmske režije akademija iz regije Tamara Broćić, Benjamin Noah Maričak, Sara Gregurić, Ismira Mašić, Isidora Ratković i Miloš Bojović prezentirati svoje projekte stručnom žiriju kojeg čine filmska producentica Tajana Bakota, redatelj Josip Lukić i scenarist i dramaturg Marin Lisjak

U glazbenom programu Taboroteke, uz već spomenutu Radojku Šverko, koncerte će održati osječki indie sastav Čuvarkuća i zagrebački audio-vizualni kolektiv Pseća Plaža, rasplesana predvečerja osigurat će Stefani Prekali, a noćne plesne beatove na podijima oko dvorca donose DJ umjetnici Stankoff, Stefanic te Tom Bug & Elena Mikac.

Uz ovu programsku faktografiju ostaje samo spomenuti ono što se teško može prenijeti riječima, ali dobro znaju svi koji su ikada pohodili Tabor Film Festival – osobita opuštena, prijateljska i pozitivna atmosfera u nezaboravno lijepom ambijentu dvorca i prirodi koja u ove vrele dane pruža zeleno utočište i osvježenje trajni su aduti našeg najstarijeg međunarodnog festivala kratkometražnog filma. Pozivamo vas da dođete, uvjerite se u izrečeno sami i proslavite velikih dvadeset godina ovog festivala! Sve potrebne informacije o  festivalu i ulaznicama potražite na www.taborfilmfestival.com.

Program nastupa Radojke Šverko na Tabor Film Festivalu sufinanciran je pomoću Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba