OBAVEZNO PROČITAJTE! MUP i Nastavni zavod dr. Andrija Štampar izdali letak i preporuke u svrhu senzibiliziranja građana

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima! Posljedice vrlo lako mogu biti tragične

Objavljeno: 03.07.2022. AB

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradavanja djece ostavljenih u vozilima, obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice. U ljetnom periodu važno je naglašavati i opasnost od utapanja i drugih stradavanja u vodi te poticati da djeca stalno budu pod nadzorom roditelja.
 
U tu svrhu MUP je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dao izraditi letak koji sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja.

Ujedno su izdane i detaljnije preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u svrhu senzibilizacije i informiranja građana:

– Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete što predstavlja obilježje kaznenog djela Povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina – navodi se, između ostalog.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba