[FOTO I VIDEO] Još uvijek stignete do Bedekovčanskih jezera na “Štruklijadu” i ugrabiti barem jedan od 10.000 ponuđenih štruklji

VELIKI POTENCIJAL: “Zaštićeni proizvodi ostvaruju do 25 posto višu cijenu na tržištu, a Zagorje je po njihovom broju među vodećima”

Objavljeno: 02.07.2022. Vanja Hozmec

Nakon jučerašnjeg, 54. po redu Sajma i izložbe vina, danas je na Bedekovčanskim jezerima otvorena još jedna tradicionalna “Štruklijada” na kojoj se ove godine predstavlja 13 izlagača, odnosno certificiranih proizvođača zagorskih štrukli, a prema procjenama, očekuje se da će se prodati oko 10.000 štrukli.   

“Štruklijada” je inače manifestacija koja je dugi niz godina bila organizirana po brojnim općinama i gradovima, sada je već drugu godinu na Bedekovčanskim jezerima. Župan Željko Kolar rekao je da je to sve dio projekta kojeg Županija i Općina Bedekovčina zajednički spremaju, a tiču se upravo Bedekovčanskih jezera. 

Veliki planovi

– Htjeli smo posebno skrenuti pozornost da uz Sajam vina i manifestaciju “Igrajte nam mužikaši”, i ovu subotu između popunimo sa “Štruklijadom”. Ovdje na “Štruklijadi” je sasvim druga vrsta posjetitelja, ali inače, sadržaji koje u budućnosti želimo na Bajerima zapravo se oslikavaju kroz sva ova tri dana. Vjerujem da će nam se to što sada radimo kroz nekoliko godina vratiti – rekao je župan Kolar. 

Na pitanje oko rokova za spomenuti projekt uređenja Bedekovčanskih jezera, župan je rekao kako se nada da će se uskoro vidjeti prvi rezultati.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova je već trebalo objaviti listu projekata za koje su odobrena sredstva za izradu projektne dokumentacije. S obzirom na to da smo Bajere stavili kao jedan od strateških projekata, smatram i želim da će se ta sredstva osigurati. Pred nama je i financijska omotnica za koju još uvijek ne znamo kako će izgledati, ali vjerujem da će biti mogućnosti za javljanja na natječaje i za onaj drugi dio, za samu izgradnju. U svakom slučaju, nadam se da će rezultati uskoro – rekao je župan. 

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da su zagorski štrukli specijalitet koji se na ovim područjima baštini desetljećima, ali i da smo napravili posebno veliki iskorak posljednjih 20-ak godina, dok smo se pripremali za ulazak u Europsku uniju.

Cijeli jelovnik

– Zagorski štrukli su prije bili poznati kao specijalitet koji se služio po našim restoranima tu u Zagorju, a u ovom trenutku, Krapinsko – zagorska županija je među vodećima po broju zaštićenih proizvoda od kojih su jedan i naši štrukli. Imamo puricu, mlince, bagremov med i štrukle, a kada još krenemo i sa zaštitom naših sorti vina, doista ćemo imati kompletan jelovnik. To je velika prilika za naše ugostitelje, ali i za proizvođače brašna, sira i vrhnja, da naprave znatni iskorak jer činjenica je da autohtoni, zaštićeni proizvodi ostvaruju od 20 do 25 posto višu cijenu na tržištu. Također, imaju velik udio u izvozu u treće zemlje i uvjeren sam da će i vina i štrukli i med prije svega biti potrošeni ovdje kroz turističku ponudu, ali i da će biti plasirani širom svijeta. Uz to, ovakva manifestacija posebice doprinosi promociji – rekao je Tušek i dodao da Ministarstvo tome svemu pomaže financirajući poljoprivrednike te da sira za zagorske štrukle neće nedostajati. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter