U Donjoj Šemnici otkrivena spomen-ploča poginulim zagorskim braniteljima Ivici Krepelniku i Stjepanu Haramini

“Mlađe generacije ne znaju kako je bilo u Domovinskom ratu, ovo će ih naučiti. Moraju znati da uvijek mogu ponosno u oči pogledati svakog branitelja”

Objavljeno: 02.07.2022. Vanja Hozmec

Kod Područne škole Šemnica u petak je svečano otvorena spomen-ploča poginulim hrvatskim braniteljima Ivici Krepelniku i Stjepanu Haramini, koju su na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Šemnica podigli sami Šemničani. 

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović naglasio je da mu je izuzetno drago što je ova spomen-ploča postavljena kod škole u Šemnici jer su upravo tu školu pohađali Krepelnik i Haramina. 

– Moram reći da je najveća vrijednost ove spomen-ploče, osim što je postavljena u znak sjećanja na poginule branitelje, to što su inicijativu za njeno postavljanje pokrenuli mještani Šemnice, prijatelji, suborci i svi drugi. To je ono što smatram najvrjednijim u svemu tome. Naravno da smo se i mi potrudili i uključili se u to, ali najveći dio dali su mještani Šemnice. Također, moram reći da je ova spomen-ploča također bitna jer će mlađe generacije, koje ne znaju kako je bilo i kako se živjelo za vrijeme Domovinskog rata, učiti što je bilo i što se dogodilo te da uvijek mogu ponosno u oči pogledati svakog hrvatskog branitelja – rekao je gradonačelnik Gregurović. 

Načelnica sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata i izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Nevenka Benić, uz obitelji poginulih branitelja otkrila je samu spomen-ploču. 

‘Jednom tigar, zauvijek tigar’

– Ivica Krepelnik i Stjepan Haramina, dva tigra, dva Zagorca koji su uz još 11.000 Zagoraca sudjelovali u obrani Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Kažu ‘Jednom tigar, zauvijek tigar’, a sigurna sam da će ova dva tigra ovdje ispred osnovne škole koju su pohađali, čuvati ne samo vrijednosti Domovinskog rata, sjećanje na njih i njihovu hrabrost i požrtvovnost, nego i promicati ljubav prema domovini prema mlađim generacijama. Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi projekt u kojem potiče pisanje kratkih priča o Domovinskom ratu. Pozivam učenike ove osnovne škole da se prijave na taj projekt i sudjeluju u tome da promiču istinu o ratnom putu i Ivice Krepelnika i Stjepana Haramine, ali i svih onih branitelja koji su dali svoje živote, svoje zdravlje i mladost za slobodu koju danas uživamo – rekla je Benić i još jednom zahvalila mještanima Šemnice na inicijativi, te DVD-u Donja Šemnica, tvrtki Graditeljstvo Merkaš koja je napravila spomen-ploču i Udruzi HVIDRA Grada Krapine te svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog događaja. 

 

Iskrene zahvale je za podizanje spomen-ploče je uputio i Mirko Krepelnik koji se svima prisutnima obratio u ime obitelji poginulih branitelja Ivice Krepelnika i Stjepana Haramine. 

U ime organizatora, DVD-a Donja Šemnica, Graditeljstva Merkaš i Udruge HVIDRA Krapina, prisutnima se obratio Gabrijel Kosalec koji je pročitao kratke biografije poginulih branitelja.  

Biografije 

Ivica Krepelnik rođen je 12. rujna 1969. godine u Donjoj Šemnici, gdje je završio osnovnu školu. Kad je počela agresija na Republiku Hrvatsku, u Domovinski rat se uključio dragovoljno 1991. godine u 1.GBR ‘Tigrovi’. S postrojbom je prošao sva ratišta, a nagrađen je činom časnički namjesnik. Izvršavajući borbene zadaće u obrani Okučana, Krepelnik je poginuo 5. rujna 1991. godine. Također, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana, a sahranjen je na mjesnom groblju u Svetom Križu Začretju uz vojne počasti.

Stjepan Haramina rođen je 14. siječnja 1967. godine u Krapini, te je, kao i Krepelnik, završio osnovnu školu u Donjoj Šemnici. Kao dragovoljac, u Domovinski rat uključio se 1991. godine u 1.GBR ‘Tigrovi’ s kojom sudjeluje na svim njenim bojištima, a u posljednjim herojskim borbama za obranu grada Vukovara bio je teško ranjen i od posljedica ranjavanja preminuo je 24. studenoga 1991. godine. Nakon pada grada Vukovara gubi mu se svaki trag, a 1997. godine pronađeni su njegovi posmrtni ostaci. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan činom časničkog namjesnika, Spomenicom Domovinskog rata, redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana s pozlaćenim pleterom. Sahranjen je na mjesnom groblju u Mihovljanu uz vojne počasti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba