U Varaždinu se obilježava Međunarodni tjedan Helen Keller

BOSILJ: Dužnost nam je potaknuti rad Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i osigurati im preduvjete za ispunjeni život

Objavljeno: 02.07.2022. zagorjeinternational

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u petak je povodom obilježavanja Međunarodnog tjedna Helen Keller posjetio štand Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije te im izrazio podršku u njihovim aktivnostima i daljnjem radu. Uz članove Udruge, prisutne su bile i prevoditeljice hrvatskog znakovnog jezika, gluhoslijepe osobe i polaznice individualiziranog tečaja hrvatskog znakovnog jezika kojeg je financirao Grad Varaždin. U razgovoru s gradonačelnikom, upoznali su ga s problematikom s kojom se susreću u svakodnevnom životu, a koja počinje od osnovne komunikacije, pri odlasku u trgovinu, u poštu pa čak i u zdravstvene ustanove.

Besplatni tečaj

Gradonačelnik je istaknuo kako je Gradska uprava svjesna svih problema s kojima se moraju boriti, ne samo gluhe i gluhoslijepe osobe, već općenito osobe s invaliditetom, stoga nastoje podržati sve aktivnosti udruga osoba s invaliditetom. -Na području Varaždinske županije nedostaje stručnih komunikacijskih posrednika sa znanjem simultano znakovno-govorne komunikacije i hrvatskog znakovnog jezika. Grad Varaždin je zato u suradnji s Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir i Udrugom gluhoslijepih osoba Varaždinske županije osigurao provedbu besplatnog individualiziranog tečaja hrvatskog znakovnog jezika za potrebe osposobljavanja za poslove stručnih komunikacijskih posrednika kojeg provodimo za 14 polaznica koje su se javile na naš javni poziv. Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj. Za tu namjenu, u Proračunu smo osigurali 50.000 kuna. Planiramo u koordinaciji s našim ustanovama u budućnosti educirati i odgajatelje i nastavnike kako bi djeci olakšali boravak u vrtićima i školovanje. Po prvi put, uključili smo i prevoditelja za znakovni jezik na svečane sjednice Gradskog vijeća Varaždina i to će postati tradicija. Ovim osobama ne treba sažaljenje, njima moramo omogućiti da ravnopravno žive, bave se aktivnostima, uključiti ih u zajednicu u najvećoj mogućoj mjeri. Dužnost nam je potaknuti ih i osigurati im preduvjete da mogu imati ispunjen život – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Najavio je i projekt kojeg Grad priprema u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Varaždina, a kojim će Varaždin biti među prvima ili čak i prvi grad u Hrvatskoj koji će mapirati i trasirati turističku rutu za osobe u invalidskim kolicima. Prema nekim istraživanjima, u svijetu 300 milijuna osoba s invaliditetom putuje, od čega je 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima.

37.000 kuna

Također, Grad Varaždin je u Proračunu za 2022. godinu odobrio Udruzi gluhoslijepih osoba iznos od 37.000 kuna za program Dnevni centar za edukaciju i rehabilitaciju gluhoslijepih osoba. Udruga gluhoslijepih osoba Varaždinske županije nizom aktivnosti nastoji osvijestiti javnost o problemima i preprekama s kojim se susreću gluhoslijepe osobe.

Obilježavanje Međunarodnog tjedna Helen Keller u Varaždinu traje od 27. lipnja do 3. srpnja. Helen Keller bila je poznata američka književnica i aktivistica rođena u Alabami, u SAD-u. U dobi od 19 mjeseci oboljela je od upale moždane ovojnice koju je jedva preživjela. Posljedica bolesti bio je trajni gubitak vida, sluha i govora. Pohađala je poznatu bostonsku školu za slijepe, Perkins Institute gdje je naučila komunicirati rukama i izgovarati prve riječi nakon koje upisuje specijalnu školu za gluhe, Wright-Humason, u New Yorku gdje se posvetila učenju govora. Samo deset godina nakon što je naučila prvu riječ, Helen Keller diplomirala je s najvišim ocjenama i postala prva gluha osoba koja je uspjela dobiti diplomu. Obranila je i doktorat iz filozofije te postala jednom od popularnijih ikona američke kulture. Bila je aktivistkinja za rasnu i rodnu ravnopravnost, građanska prava, za prava osoba s invaliditetom, za pacifizam i militarni feminizam. Gluhoslijepa, Helen Keller za svog je života napisala sedam knjiga, iako nikada nije čula nikakav zvuk, savladala je nemoć svojih glasnica i odlučno progovorila engleski, francuski i njemački. Umrla je u 88. godini života i za sobom ostavila neizbrisiv trag za zajednicu gluhih i gluhoslijepih osoba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter