SURADNJA ZA NAPREDAK: KZŽ isplatila 200.000 kuna za 40 vlasnika tradicijskih i umjetničkih obrta, Zagorje International i dalje nudi besplatnu promociju

“Tradicijski obrti bi trebali imati manji PDV, to nije proizvodnja na veliko, to se radi znanjem i rukama”

Objavljeno: 01.07.2022. Marta Čaržavec

Kraj radnog tjedna u Zagorju i 170. obljetnicu Hrvatske obrtničke komore, između ostalog, obilježilo je i današnje uručivanje ugovora, odnosno potpora vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta s područja Krapinsko – zagorske županije koja je u svom proračunu osigurala sredstva u iznosu od 200.000 kuna. Odlukom o dodjeli potpora za obrtna sredstva tradicijskim i umjetničkim obrtima svakom je vlasniku isplaćena jednokratna potpora u iznosu od 5000 kuna.

O natječaju

Potpore se mogu iskoristiti za kupnju strojeva i inventara, poboljšanje uvjeta rada radionice, financiranje plaća i režijskih troškova hladnog pogona, zakup poslovnog prostora, knjigovodstvene usluge, izradu promidžbenog materijala, stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenih u obrtu, ishođenje uvjerenja o stjecanju statusa tradicijskog i/ili umjetničkog obrta Hrvatske obrtničke komore…

Natječaj na koji su obrtnici mogli aplicirati i sukladno njemu dostaviti dokumentaciju, otvoren je 02. svibnja ove godine, a zaključno s 25. svibnjem na njega je pristiglo 49 prijava, od kojih devet nije bilo sukladno pravilniku.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga kazao je kako su izazovna vremena aktualnije nego ikad, a zagorski tradicijski i umjetnički obrtnici odolijevaju izazovima, ali i načinu rada. Što to znači?

– To znači da još uvijek rade rukama jer su ruke te koje su u izradi najvrijednije. U ime Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije zahvaljujem na partnerstvu našoj Županiji koja već dugi niz godina pomaže pri ulaganju u ovaj prostor, daje značajna sredstva za promociju i sajmove za naše obrte, a tu su i tradicijski umjetnički zanati koji zahvaljujući KZŽ dobivaju potporu koja im je u ovim izazovnim vremenima zaista potrebna – rekao je Varga, a u ime korisnika potpore zahvalu je uputio vlasnik ˝Zlatarne Vrančić˝ i majstor zlatarstva Hrvoj Vrančić.

Inače, izvrsnost rada zlatarske radionice ˝Vrančić˝ prepoznale su i Hrvatska gospodarska komora kao i Hrvatska obrtnička komora, pa je ovoj radionici 2010. godine dodijeljen status obrta s tradicijom i iznimno cijenjenu etiketu ˝Izvorno hrvatsko˝ za kolekciju nakita s otoka Paga.

Inicijativa

KZŽ kontinuirano, od 2017. godine, pomaže obrtnicima da opstanu, a prema riječima, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, potpore nisu velike, ali su od srca. Dodao je, ono što treba učiniti u dogledno vrijeme je inicijativa prema Vladi RH i Ministarstvu financija.

– Radi se pitanju PDV-a. Tradicijski obrti bi trebali imati manji PDV, to nije proizvodnja na veliko, nije traka u tvornici, to se radi znanjem i rukama, svaki je proizvod unikat i specifičan. Ako želimo to zadržati onda bi se takva inicijativa trebala pokrenuti. Tu su i porezne olakšice koje bi omogućile bolje poslovanje – rekao je Kolar pa najavio kako će Županija u naredne dvije, tri godine posebnu pozornost obratiti tradicijskim obrtima pod zaštitom UNESCO-a.

– Smatramo da svi zajedno nismo napravili dovoljno na promociji, a kada niste dovoljno uradili na promociji onda niste napravili dovoljno ni u prodaji. Tu imamo velikog prostora za iskorak i napravit ćemo trogodišnji plan kao što je to bio slučaj za zaštitu naših proizvoda. Bit ćete pozvani od strane komore na sastanak gdje ćemo prezentirati plan, čuti vaše prijedloge i sugestije, pa izaći s posebnim natječajem – zaključio je Kolar na kraju.

Besplatna promocija

Uspoređujući brojke HOK-a s kraja travnja prošle godine s 30. travnjem ove godine, broj članova je s 2795 porastao na 2923, što je 128 članova više, međutim u cehu tradicijskih obrta brojka je ostala ista. Ona iznosi ukupno 46 tradicijskih, umjetničkih obrta, a po broju prednjače obrtnici s područja grada Donja Stubica u kojem ih posluje ukupno 21, dok su isti najmanje zastupljeni na području grada Klanjca, općine Krapinskih Toplica, općine Sveti Križ Začretje i grada Zaboka.

Podsjetimo, zbog činjenice kako su upravo tradicijski obrti jedni od osobito ugroženih obrtničkih djelatnosti zbog pandemije, Zagorje International, zahvaljujući ugovoru potpisanom s HOK-om u listopadu prošle godine, nudi i osigurava besplatnu promociju na svojim digitalnim platformama. Također, Zagorje International se nalazi i na partnerskoj listi potpisnika sporazuma OKKZŽ po projektu ˝HOK Obrtnik plus u 2021. godini˝, čime je članovima OKKZŽ osiguran popust od 20 posto na sve usluge oglašavanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba