Uređaj koje danas koriste doslovno milijarde ljudi

Na današnji dan, prije točno 15 godina, započela je prodaja prvog iPhonea

Objavljeno: 01.07.2022. zagorjeinternational

Na današnji dan, prije točno 15 godina, započela je prodaja prvog iPhonea. Specifikacije koje je imao, danas zvuče smiješno, piše Dnevnik.hr, jer s ekranom dijagonale 3,5 inča, radio je na 620MHz procesoru i imao tek 128MB RAM-a i 2MP kameru te 4GB, odnosno 8GB memorije. Model s 4 GB je koštao 499 dolara, a s 8 GB 599 dolara, nije postojao App Store, pa su korisnicima bile dostupne samo predinstalirane aplikacije. Zadnji predstavljeni model, iPhone 13, starta od 799 USD, a “najnabrijanija” verzija najmoćnijeg iPhonea 13 Max Pro, što je trenutačno i jedan od najpopularnijih modela, košta 1599 USD. Prva generacija iPhonea prodana je u čak 6,1 milijun primjeraka diljem svijeta te je lansirao Apple među tri najveća proizvođača mobilnih telefona u svijetu.

No, jeste li znali da Apple nije bio prvi proizvođač iPhonea? Kako piše urednik u časopisu BUG, Dragan Petrić, još prije 23 godine postojao je “stolni” VoIP telefon koji se zvao iPhone, a kojeg je proizvodio Cisco, ustupivši kasnije ime Appleu.

Evo još nekoliko zanimljivosti o iPhoneu koje ističe:

– Zacijelo najbolji model svih vremena, kojem nije bilo ravnopravnog rivala na tržištu u tim vremenima, bio je iPhone 4S. Smatra se neprikosnovenim remek-djelom tehnologije. Taj je model predstavljen 2011. godine, točno dan prije smrti Stevea Jobsa. Također, u ovih 15 godina Apple je prodao zapanjujućih 2,7 milijardi iPhonea, a od toga ih je polovica danas aktivno! Najprodavanija je bila kombinacija modela iPhone 6 i 6 Plus, 2014. godine – otišlo ih je 222 milijuna, što je drugi najprodavaniji model nekog telefona u povijesti! Konačno, jedan od prvih kupaca prvog iPhonea bio je Bugov dopisnik iz SAD-a Ivan Podnar koji je odmah napisao i recenziju za Bug, slikavši se za tu potrebu, trofejno i prikladno, s mobitelom u ruci, uz ogradu Bijele kuće, desetljeće prije kultne Kolindine fotke! Možemo misliti ovo ili ono o iPhoneu i Jobsu, ali i taj uređaj i njegov tvorac zaslužuju apsolutni i konsenzualni respekt – napisao je Petrić na svom LinkedInu.

A šef Applea, Tim Cook, na obilježavanju 10. godišnjice iPhonea, dakle prije pet godina, rekao je da “najbolje tek dolazi“. Otada su ‘mašine’ koje su izašle iz proizvodnje svakako potvrdile njegove riječi, a novi, još bolji iPhone uređaji, već su najavljeni i očekuju se u rujnu ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba