Evo svih detalja

Mogućnost plaćanja kazni policiji gotovinom od danas odlazi u povijest, prelazi se na plaćanje POS uređajima

Objavljeno: 01.07.2022. zagorjeinternational

Od danas i službeno građani novčane kazne niti za jedan prekršaj iz nadležnosti policije, a ne samo za prometne prekršaje, na mjestu počinjenja prekršaja više ne mogu plaćati gotovinom jer je od danas Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prešlo na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Nabavljeno 600 POS uređaja

U te je svrhe Ministarstvo unutarnjih poslova posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije, nabavilo i 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodnim graničnim prijelazima i u policijskim postajama.

Tijekom perioda prilagodbe, u tijeku je bila i edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji. Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu “Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni  te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni“. 

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana novčana kazna do 2000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5000 kuna za okrivljenika, fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa.

Na licu mjesta

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti jer nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa,  plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu,  bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog, te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od osam dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati dvije trećine izrečene novčane kazne. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter