USKOK PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV BIVŠE OPĆINSKE ŠEFICE FINANCIJA

KRIMINAL I KRAĐA: Evo kako je iz blagajne Općine Sračinec nestalo 1,7 milijuna kuna

Objavljeno: 01.07.2022.

Protiv nekadašnje šefice financija u Općini Sračinec, 52-godišnje Renate Sabati USKOK je podigao optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu. Podsjetimo, na čelnom mjestu ove općine je HNS-ov Božidar Novoselec, a istražitelji su utvrdili kako je njegova suradnica Sabati od 1. siječnja 2011. do 31. kolovoza 2018. zlorabila svoju funkciju i potkradala općinski proračun, krivotvorila službene ili poslovne isprave te krivotvorila isprave. Izvukla je, kako u optužnici stoji, gotovo 1,7 milijuna kuna.

Novac držala za sebe

Nadalje, u priopćenju stoji kako je Sabati koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, podizala novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu već ga je neosnovano zadržavala za sebe. Osim toga u blagajnu nije polagala niti novac koji joj je predan radi polaganja u blagajnu.

Potom je, piše USKOK dalje, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala.

Lažna dokumentacija

Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine te kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu. Nadalje je, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili prepravljala. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača. Također je, koristeći ovlaštenje obavljanja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući i žiro račun vršila isplate.

˝Provjereno˝

Podsjetimo, nakon što je USKOK otkrio ovu aferu u jesen 2020. godine Sabati je istupila u emisiji ˝Provjereno˝ u kojoj optužuje Novoselca za svoja nedjela.

– Procedura je uvijek bila ista. Načelnik je bio taj koji je naručivao robu, sklapao ugovore, dogovarao poslove. Ja sam dobivala fizički dokumentaciju koju je trebalo provoditi – rekla je tada i dodala kako je načelnik poznat pod nadimkom ‘Mister 10, 15, 20 posto od izvedenih radova’.

Navela je primjer kupnje klima uređaja. Općina ih je prema njezinim riječima naručila tri, a platila pet.

– Načelnik je to potpisao i donio na stol. Komunalni redar utvrdio je da mi nemamo pet klima-uređaja i on je postavio pitanje gdje su još dva, jer je to osnovno sredstvo koje mora dobiti svoj inventarni broj da bi se provelo kroz kasnije inventurne liste – rekla je Sabati i dodala kako je načelnik Novoselec to opravdao greškom, a tvrdio je, u istoj emisiji da je nevin:

– Prvo mi dokažite jednu lipu i odmah pristajem na doživotni zatvor. Ne da mi prijetite godinu ili dvije zatvora. Znači, najveća kazna koja postoji u životu – režite obje ruke, na živo, kao što rade u Indiji – izjavio je tada za ˝Provjereno˝.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba