U Radoboju se održavaju "NTC kampovi" i ta bi općina uskoro mogla postati središte naveliko hvaljenog NTC sustava učenja

“Učenje napamet je greška, učiti treba kroz igru. Djecu tako spremamo za zanimanja koja danas ne postoje, to je budućnost”

Objavljeno: 30.06.2022. Vanja Hozmec

U radobojskom Planinarskom domu je jučer održana konferencija za medije na temu “NTC kampovi u Radoboju” na kojoj su glavnu riječ imali autor NTC sustava učenja Ranko Rajović, načelnik Radoboja Anđelko Topolovec i predsjednica Društva “Naša djeca” Radoboj, Jelena Crnek. 

NTC sustav učenja je program aktivnosti koje su usmjerene na razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti u predškolskoj i školskoj dobi djece, a da se radi o iznimno kvalitetnoj metodi, potvrdio je i sam Rajović rekavši da pohvale i pozive na predstavljanje svojeg sustava dobiva iz cijele Europe. Radoboj je kao mjesto izabrao iz osobnih razloga.

Pozitivne reakcije

– Moja majka je rodom iz Krapine i ja sam ovdje često bio na praznicima, tako da sam odlučio na ovaj način dati nešto za Zagorje, otvoriti NTC centar, ovaj prvi kamp. Želja mi je da ovdje napravimo centar koji će raditi bez mene, da ovdje dolaze učenici i učitelji koji će potom stečeno znanje prenositi u školu iz koje dolaze. Inače, NTC kampovi se provode već 10-ak godina, a rezultati rada u kampovima se na djeci vide već za 3-4 mjeseca. Onda, kada idemo okolo po konferencijama gdje predstavljamo svoj rad, dobivamo mnogo pohvala i poziva, a sada ih već imamo iz 20-ak država Europe. Ovo je nešto novo, hoćemo time pokazati da je učenje napamet greška, jer mozak tako ne može funkcionirati. Uvijek se postavljalo pitanje kako da se neke informacije nauče jer imamo jako puno načina kako da uključimo mozak, a NTC se bavi time kako da se aktiviraju duboke regije mozga koje se klasičnim učenjem u školi ne mogu pokrenuti – pojasnio je Rajović. 

U prvom tjednu u kampu su djeca iz Krapinsko – zagorske županije, a njihovo sudjelovanje sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Djeca su, kaže Rajović, isprva bila malo zbunjena, ali su se odlično snašla.

– Prvi dan su bili malo zbunjeni jer su oni očekivali školu, očekivali su da ćemo učiti, raditi matematiku, logičke zadatke i slično, ali ovdje toga nema. Ovdje sve ide kroz igru jer kroz igru mi pokrećemo misaone procese djece. To je najvažnije. Mi spremamo djecu za zanimanja koja danas ne postoje, a prioritet je da ih učimo da ne uče napamet. Na žalost, većina europskih država u školama uči djecu upravo takvom učenju što znam iz iskustva jer radim diljem Europe. Djeca se, kada uče lekcije napamet, za mjesec dana više ne sjećaju tih podataka, a za godinu dana se uopće ne sjećaju da su to učili. Moramo ih učiti da misle jer to je škola budućnosti i samo tako ćemo uspjeti – dodaje Rajović.

Osim za djecu, NTC seminari i NTC centri otvoreni su i za učitelje. 

– NTC seminar ima verifikaciju od hrvatskog Ministarstva i on se može provoditi u svakoj školi u Hrvatskoj, samo da dobijemo poziv od ravnatelja škola, ali ja to sve ne stignem. S obzirom na to, ovdje ćemo obučiti učitelje, ovdje će biti NTC centar i ideja je da oni ovdje dolaze na edukaciju i da onda svoje znanje odnesu sa sobom u svoje sredine, škole – pojašnjava Rajović. 

Što se tiče njegovih preporuka za rad s djecom, nekoliko je puta istaknuo kako je ključ svega igra.   

– Jedini motiv za dijete je igra. Sve što radimo mora ličiti na igru, to je moj savjet. Međutim, ne znaju svi učitelji pogotovo one predmete koji su teški, okrenuti na igru. Iz tog razloga radimo ove seminare za učitelje. To je proces koji traje dva dana, a onda ih se prati tri mjeseca i nakon godinu dana dolaze u kamp i tada su potpuno spremni i znaju kako to primijeniti u školi. Što se tiče rezultata na djeci, oni su vidljivi, a to znamo jer nam pišu roditelji i učitelji. Imali smo primjera gdje su učitelji razredne nastave radili NTC, a nakon 4. razreda učenici su otišli u pete razrede. Oni koji su radili po NTC-u bili su puno zainteresiraniji, stalno su se javljali, dizali ruke, a i prosjek ocjena je bio znatno viši – otkrio je Rajović. 

Načelnik Anđelko Topolovec rekao je da je ideja krenula od Društva “Naša djeca” i predsjednice Društva Jelene Crnek.

‘Želimo biti primjer’

– Dogovorili smo smjer u kojem bi htjeli ići, odradili smo seminar s doktorom Rajovićem, a to sve je zainteresiralo pedagoške djelatnike i tada sam shvatio koliko je to bitno i koliko svi kao roditelji griješimo. Htio sam da krenemo s promjenama koje moraju krenuti od nas samih. Iz našeg malog mjesta, dobili smo podršku od doktora Rajovića i tu se cijela priča ‘ zakotrljala’. Nadam se da će se taj kotač kotrljati i dalje i da ćemo biti pozitivan primjer, ne samo kao jedinica lokalne samouprave koja je dala priliku klincima, roditeljima i svima da na neki novi način sagledavaju učenje, ono što je doktor govorio, učenje kroz igru. Moja želja, kao načelnika, je da taj koncept učenja zaživi u našoj Osnovnoj školi Radoboj i da budemo primjer u Krapinsko – zagorskoj županiji, a onda i šire – poručio je Topolovec i uputio zahvale čelnicima lokalnih samouprava koji su financijski pomogli djeci da sudjeluju u kampu, ali i Županiji koja je također dala doprinos. 

Predsjednica radobojskog DND-a Crnek je istaknula da su iznimno zadovoljni i ponosni na ovaj projekt te da se nada da će ovo u Radoboju postati tradicija. 

– Ovaj tjedan su bila djeca iz Krapinsko – zagorske županije, a idući tjedan nam dolaze djeca iz cijele Hrvatske. Također, imat ćemo i dvoje djece koja imaju prebivalište u Americi. Dakle, NTC program je poznat u cijelom svijetu i zaista je kvalitetan, a ljudi su to prepoznali i prijavili svoju djecu. Sljedeći tjedan ih dolazi 40-ak – rekla je Crnek te dodala da trenutno edukaciju polazi i troje učitelja iz radobojske škole te dvije članice DND-a Radoboj, a sve s ciljem da se upravo u Radoboju otvori NTC centar za cijelu Hrvatsku, odnosno da u Radoboju bude sjedište NTC-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba