Institut za javne financije objavio rezultate najnovijeg istraživanja o transparentnosti proračuna županija, gradova i općina

‘Odlikaši’ su Krapinsko – zagorska županija, šest gradova i 15 općina, Mihovljanu tek dvojka, a Petrovskom – jedinica

Objavljeno: 30.06.2022. Alen Brodar

Institut za javne financije, koji već godinama analizira proračunsku transparentnost svih županija, gradova i općina, objavio je rezultate najnovijeg istraživanja provedenog u studenom i prosincu 2021. te veljači, ožujku i travnju 2022. godine.

– Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji – ističu iz IFJ-a.

Pet dokumenata

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021., prijedlog proračuna za 2022., izglasani proračun za 2022. te proračunski vodič za građane za 2022. godinu.

Sve županije objavile su svih pet proračunskih dokumenata, prosjek gradova je 4,73, a općina 4,36. Za usporedbu, u prethodnom ciklusu sve su županije objavile svih pet traženih dokumenata, gradovi su imali prosjek 4,65, a općine 4,39.

Dakle, samo kod općina se u ovom ciklusu istraživanja primjećuje blago pogoršanje razine prosječne proračunske transparentnosti u odnosu na prethodni ciklus istraživanja. Prema tome, još uvijek 19 gradova i 92 općine ne objavljuju ni sva tri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati, dok 14 gradova i 124 općine ne objavljuju dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Dvije općine nisu objavile nijedan proračunski dokument (Karlobag i Kijevo). Sedam općina je objavilo samo po jedan dokument, a među njima je i jedna iz Zagorja – Petrovsko, dok je deset općina objavilo samo po dva proračunska dokumenta, a među njima je Mihovljan.

Temeljni korak

Odlikaši su, dakle, Krapinsko – zagorska županija, gradovi Donja Stubica, Krapina, Oroslavje, Pregrada, Zabok i Zlatar te 15 zagorskih općina. To su Bedekovčina, Desinić, Đurmanec, Hrašćina, Hum na Sutli, Kumrovec, Lobor, Mače, Marija Bistrica, Novi Golubovec, Radoboj, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Tuhelj i Zagorska Sela. Četiri dokumenta objavio je Grad Klanjec te općine Budinščina, Gornja Stubica, Konjščina, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica. Trojke su dobili Jesenje i Kraljevec na Sutli, a kao što smo već spomenuli, Općina Mihovljan objavila je samo dva od pet traženih dokumenata, a Općina Petrovsko tek jedan.

– Naravno, sama objava ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese – zaključuju iz IFJ-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba