Približava se jubilarno 20. izdanje Tabor Film Festivala

ZA SVAČIJI UKUS: Posjetitelje očekuje bogat filmski i glazbeni program

Objavljeno: 29.06.2022. zagorjeinternational

Jubilarno izdanje Tabor Film Festivala održat će se od četvrtka 7. do nedjelje 10. srpnja, a uz glavni natjecateljski filmski program organizatori su i ove godine pripremili mnoštvo popratnih programa za ljubitelje filma i glazbe.
Već 20 godina zaredom, Tabor Film Festival donosi raskoš filmske umjetnosti na zagorske brege, pružajući poseban doživljaj gledanja filmova i slušanja glazbe u jedinstvenom ambijentu dvorca Veliki Tabor. Svake godine glavni natjecateljski program donosi 50-ak pomno odabranih recentnih filmskih radova sa svih strana svijeta, no programska festivalska slika zaokružuje se tek kada se spomenu i raznovrsni popratni programi koji će se odvijati tijekom četiri festivalska dana i u kojima će se prikazati još mnoštvo sjajnih kratkih filmova, ali i ostalih sadržaja.
Dudek u Noći žive publike  
Jedan od zaštitnih znakova Tabora svakako je program pod nazivom Noć žive publike, omiljen posjetiteljima upravo zato što nudi izbor neobičnih, humorističnih i začudnih filmova koji se gledaju na posve nekonvencionalan način, uz glasno odobravanje ili negiranje iz redova publike, koju na svojstven način animira i voditelj. Ove se godine u ulozi voditelja Noći žive publike našao Matija Šakoronja, mladi glumac kazališta Kerempuh, kojeg osim iz filmova i serija šira javnost poznaje i po glumačkoj inkarnaciji Dudeka iz Gruntovčana. Porijeklom iz Oroslavja, Šakoronja će kao autohtoni Zagorec znati pogoditi žicu domaćoj publici i izazvati salve smijeha svojim voditeljskim i glumačkim vještinama. Još jedan Zagorac branit će boje ovog kraja i to u programu Zagorski specijal, posvećenom otkrivanju veza između Hrvatskog zagorja i filmske umjetnosti, a riječ je o domaćem filmskom entuzijastu Ivanu Prežigalu, čiji će autorski rad biti predstavljen dvama filmovima, Sjaj i bijeda nedjelje, nevjerojatnom komedijom koja je dobila nagradu za najbolji strani film na smotri amaterskih filmova u SAD-u, te Lovcem, filmskoj posveti najstarijem lovcu iz topličkog kraja.      

foto: Gloria Kovačević


Filmske retrospektive, edukativni programi i prvi pitching
Filmske retrospektive ugošćuju prošlogodišnje pobjednike u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji. Andrew Norman Wilson, američki redatelj i umjetnik čija su djela prošetala kako velikim filmskim festivalima, tako i svjetski poznatim galerijama i muzejima, taborskoj se publici predstavlja sa šest eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, dok hrvatski redatelj Josip Lukić, koji u ovom trenutku priprema i svoj prvi dugometražni film, na Taboru gostuje s dokumentarcima Majči, Doplovit će Rex i Bijeli Božić, te igranim filmom Južno voće.
I ove će godine svi posjetitelji koji žele o filmu doznati nešto više moći pratiti dva edukacijska programa koje su pripremili gosti festivala, dok će dugogodišnji suradnik i član žirija Olaf Möller za sve zainteresirane održati predavanje pod naslovom Bruno Sukrow – diskretni šarm amaterizma! o njemačkom pandanu našeg Bore Leeja, publika će nešto novo naučiti i u masterclassu Kroz fikciju i fakciju Matjaža Ivanišina, koji će u razgovoru sa selektorom festivala Ivanom Ramljakom otkriti metode kojima se služi u svom redateljskom radu.
Kao kruna petodnevne radionice programa TaborPRO, prve profesionalne filmske rezidencije koja se odvija pod mentorstvom respektabilnih filmskih djelatnica Martine Petrović i Anite Čeko, a koja je ove godine organizirana za studente filmske režije iz regije, održat će se i pitching forum filmskih projekata odabranih kandidata, također prvi takav događaj na Tabor Film Festivalu.
Eklektična glazbena ponuda
Za dobro raspoloženje i rasplesane ljetne dane i noći prije i nakon projekcija pobrinut će se gosti glazbenog programa Taboroteka. Na Sunset Stage dolaze Čuvarkuća, novi indie rock projekt iz Osijeka koji će koncertno predstaviti svoj album prvijenac Curino cvijeće, te zagrebačka audio-vizualna skupina Pseća plaža čija glazba, nastala pod mnogim utjecajima, zvuči kao pejzaž urbane džungle i opuštene atmosfere klasičnih šansona. Koncertne izvedbe ovogodišnje Taboroteke donose nove zvukove, obojene psihodeličnim ali pitkim notama, lo-fi i tropskim tempom te sanjivim melodijama.
Plesne ritmove na Tabor donose i dobro znana, ali i posve nova lica DJ scene. Denis Štefanić, poznatiji kao Stefanic, glazbu producira pod raznim imenima već desetak godina, a taborsku će publiku rasplesati afro, soul, house i disco stilovima. Još jedan veteran DJ-inga, Tom Bug, prva osoba iza projekta Dobar House, poznat je po svojim energičnim nastupima u kojima pušta house s naglaskom na groove, a svoj pristup glazbi iskušava i kroz koncepte u kojima spaja glazbu, performans, foto i video projekcije. Njemu će se u nastupu pridružiti Elena Mikac, mlada DJ-ica koja je na scenu stupila prije dvije godine. Novo i zanimljivo lice glazbeno-plesne scene je i Stankoff, ime iza kojeg se krije svestrani umjetnik i profesionalni plesač Šimun Stankov, DJ koji posebnu pozornost pridaje ritam sekciji, sanjivim vokalima i ubojitim disco-not-disco remiksevima. Ovom nizu, last but not least, pridružuje se i Stephanie Prekali, pripadnica nove zagrebačke scene čiji eklektični stil ne poznaje žanrove i s lakoćom spaja funk i disco s elektro i acid undergroundom, a za Tabor je pripremila poseban program jedinstvenih izvedbi svježih melodija i veselih tonova, s kojima će svakoga dana zagrijavati atmosferu oko dvorca.
Ovo je tek dio iz bogate programske ponude jubilarnog festivalskog izdanja, a sve ostale informacije potražite ovdje.
– Još je malo ostalo do četverodnevnog uživanja u osvježavajućoj zelenoj oazi bajkovitog Velikog Tabora, stoga vas pozivamo da se pridružite svečanom izdanju ove prve filmske festivalske ljetne postaje u nas – poručili su organizatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba