U samo jednom danu u Hrvatskoj poginula četiri vozača na motociklu

Broj stradalih je alarmantan, evo što poručuje policija

Objavljeno: 29.06.2022. zagorjeinternational

Lijepo vrijeme očekivano je izmamilo na prometnice izmamilo mnogobrojne ljubitelje motocikala i mopeda, a kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost ove kategorije sudionika u prometu, Policijska uprava krapinsko – zagorska upozorava vlasnike i vozače motocikala i mopeda da se pridržavaju prometnih propisa.

Statistika

Naime, tijekom subote, 25. lipnja 2022. godine poginule su četiri osobe, tri vozača i jedan putnik na motociklu. U prvih pet mjeseci 2022. godine poginulo je 12 vozača motocikala i četiri vozača mopeda, a prošle godine su na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 64 vozača i putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 1533 teže ili lakše ozlijeđeno. U proteklih pet godina, odnosno od 2017. do 2021. godine, smrtno je stradalo 267 vozača i putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 8520 teže ili lakše ozlijeđeno. Dakle, svaka peta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama u proteklom razdoblju nalazila se na mopedu ili motociklu.

Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često i zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Najčešće pogreške

Policijska uprava KZŽ izdvojila je najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju: kreću se neprilagođenom i brzinom većom od dozvoljene, ne nose zaštitne kacige, kreću se površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjuju svoje vozačke sposobnosti, dok u isto vrijeme podcjenjuju opasnosti u prometu, obavljaju pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera, provlače se između zaustavljenih kolona vozila, voze sa neupaljenim svjetlima tijekom dana čime su, uzimajući u obzir ionako manju siluetu samog vozila i vozača u odnosu na druga vozila, još manje uočljivi u prometu za druge sudionike, upravljaju neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, upravljaju vozilima prije stjecanja prava (bez položenog vozačkog ispita), uklanjaju blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 45 km/h.

Izdvojili su i najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste. Policija navodi kako vozači automobila oduzimaju im prednost prolaska, prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala, skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera, prilikom opisanih radnji često ne vode računa da su motocikli vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

Savjeti i preporuke

Također, na službenim stranicama PU KZŽ objavljeni su i savjeti i preporuke za vozače mopeda i motocikala. Prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite, uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu  (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je nositi svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima, poštujte ograničenja dopuštene brzine, prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), provjerite tlak u gumama, upalite dnevno ili kratko svjetlo, ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga, prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga, vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika jer je to mrtvi kut za vozače ostalih vozila (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika), prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se dovoljno od središnje crte (vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju, glava vozača može se nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera), ne vozite slalom između vozila, izbjegavajte vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima, kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispitujte mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama, predviđajte poteze vozača (drugih) automobila, vozite se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe i poduzmite i sve drugo što je u vašoj moći kako biste bili sigurni u prometu.

– Na kraju upozoravamo motocikliste na visoke temperature koje se najavljuju idućih dana te da se, ukoliko kreću na put, pripreme u skladu s vremenskim prilikama i duljinom puta – poručuju iz policije.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter