Za sedam županija i 10 gradova 14,6 milijuna kuna, kojima je osiguran topli obrok za više od 14.500 učenika

STRIČAK: Bio bih najsretniji da ovakvi ugovori ne trebaju postojati, no sve dok imamo djecu iz najranjivije skupine, moramo raditi na umanjivanju socijalne nejednakosti

Objavljeno: 28.06.2022. Alen Brodar

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je u ponedjeljak u prostorijama ministarstva predstavnicima gradova i županija uručio 17 ugovora za školsku prehranu vrijednih 14,6 milijuna kuna financiranih iz fondova EU-a. Time se osigurava topli obrok za više od četrnaest i pol tisuća učenika u 226 osnovnih škola u zemlji.

“Užina za sve V”

Potpisivanju i svečanom uručivanju ugovora prisustvovao je i varaždinski župan Anđelko Stričak zajedno s pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom. “Užina za sve V“ naziv je projekta Varaždinske županije kojim će se s gotovo milijun kuna bespovratnog novca u okviru poziva “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva za školsku godinu 2002. – 2023.) u novoj školskoj godini financirati prehrana za 994 učenika u riziku od siromaštva.

– Bio bih najsretniji da ovakvi ugovori ne trebaju postojati, no sve dok imamo djecu iz najranjivije skupine, na nama kao osnivaču škola, ali i široj društvenoj zajednici je raditi na umanjivanju socijalne nejednakosti među učenicima. Stoga je ovaj projekt samo jedan od doprinosa stvaranja sustava jednakih šansi jer svaki učenik mora imati jednaki standard u svom odgoju i obrazovanju. Dobivenim iznosom osigurat ćemo besplatan školski obrok za 994 učenika osnovnih škola. Uz ta bespovratna sredstva, Varaždinska županija će iz svog proračuna osigurati dodatnih 2,3 milijuna kuna za više od 2000 učenika u riziku od siromaštva. Time ćemo u sve naše 33 osnovne škole projektom besplatne školske prehrane obuhvatiti ukupno više od 3000 učenika u riziku od siromaštva. Ukupno će tako za tu namjenu biti izdvojeno 3,3 milijuna kuna – rekao je župan Stričak.

“Zalogajček 7”

Krapinsko – zagorska županija temeljem ovog Poziva dobila je 999 tisuća kuna za projekt “Zalogajček 7”, a ugovor je preuzela zanmjenica župana Jasna Petek.

Međimurska županija u partnerstvu s 22 osnovne škole već šestu godinu provodi projekt “Školski obroci svima”, vrijedan 999.081,83 kuna, s ciljem da se svakom učeniku, bez obzira na materijalno stanje u obitelji, osigura školski obrok i spriječe podijeljeni obroci u školama. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Projekt obuhvaća učenike iz škola koje posjeduju kapacitet za pripremu školskih obroka, imaju školske kuhinje te zadovoljavaju propisane standarde (HACCP). Međimurska županija nositelj je ovog projekta koji se u potpunosti financira iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).

“Školski obroci svima”

U projekt su uključene sljedeće škole: Osnovna škola Belica, Osnovna škola Domašinec, Osnovna škola Donja Dubrava, Osnovna škola Donji Kraljevec, Osnovna škola Draškovec, Osnovna škola Gornji Mihaljevec, Osnovna škola Hodošan, Osnovna škola Jože Horvata Kotoriba, Osnovna škola Dr. Ivana Novaka Macinec, Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovna škola Mursko Središće, Osnovna škola Nedelišće, Osnovna škola Orehovica, Osnovna škola Podturen, Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec, Osnovna škola Selnica, Osnovna škola Strahoninec, Osnovna škola Sveta Marija, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, Osnovna škola Sveti Martin na Muri, Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec i Osnovna škola Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Osiguravanjem besplatnih školskih obroka zaokružuju se brojne potpore Međimurske županije kojima se želi omogućiti školovanje jednako za sve učenike i na najvišem mogućem nivou, ali i rasteretiti budžet roditelja. Međimurska županija i dalje je jedina hrvatska županija koja u potpunosti financira prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola te osigurava asistente u nastavi u predškolskom i školskom sustavu.

Ugovore je potpisalo sedam županija, osim Varaždinske, Krapinsko – zagorske i Međimurske, učinile su to i Sisačko – moslavačka, Bjelovarsko – bilogorska, Koprivničko – križevačka i Brodsko – posavska te 10 gradova: Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Zadar, Čakovec, Vinkovci, Šibenik, Makarska i Virovitica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba