Proslavljen 123. rođendan Gustava Krkleca

Maruševec jednako može biti ponosan na svog omiljenog pjesnika, kao što on može biti ponosan na svoje Maruševčane koji ga ne zaboravljaju

Objavljeno: 28.06.2022. zagorjeinternational

Maruševčani su proslavili još jedan rođendan omiljenog pjesnika i književnika, svog sumještana Gustava Krkleca, čije rođendane obilježavaju u kontinuitetu od 1999. godine.

Tradicija

Tradicionalno okupljanje započelo je polaganjem vijenca na ploči kojom se obilježava da je u kući, u susjedstvu maruševečke općine, najljepše dane svog djetinjstva i mladosti proveo mladi Gustav.

I ovog puta vijenac su polagali u ime Varaždinskog ogranka Matice hrvatske Ernest Fišer, Blanka Glavica-Ječmenica, predsjednica Udruge prijatelja Maruševca, gošća Emilija Kovač iz Društva hrvatskih književnika te načelnik općine Maruševec, Mario Klapša.

Uvodno je prisutne pozdravila Blanka Glavica-Ječmenica, naglasivši da je Udruga prijatelja Maruševca, koja je nositelj ove manifestacije, prošle godine obilježila 25 godina postojanja i rada te dobila Općinsko priznanje, na kojem je zahvalila.

Popratni program

Kao i svake godine, u čast Krklecu, nastupio je KUD ˝Klaruš˝ Maruševec, a potom je svečanost nastavljena u zgradi Općine. Prisutne je pozdravio načelnik Klapša, riječima punim ponosa i topline za dragog pjesnika i njegovu stalnu prisutnost u životu Maruševca te poželio svima dobrodošlicu.

Najvećom vrijednošću obilježavanja Krkleca, pjesnika i književnika značajnog ne samo za Maruševec i Hrvatsku, nego i za svjetsku književnost, Maruševčani smatraju činjenicu da Osnovna škola Maruševec koja nosi njegovo ime, generacijama njeguje njegova djela. Učenici čitaju, recitiraju, ali i slikaju Krklečeve pjesme, pa je tako i ovog puta pod vodstvom profesorice Ljerke Brezovec, izveden recital učenika petog razreda ˝Pozdrav zavičaju˝. Postavljena je i izložba učeničkih radova u kojima su dominirali šareni pijetlovi i crkva na brijegu, poznati prizori iz Krklečevih stihova posvećenih rodnom kraju.

Najbolji radovi su i nagrađeni, a nagrade je u najveselijem dijelu programa uručio Fišer, a uvažena gošća Emilija Kovač je nadahnutim riječima govorila o Krklecu, pjesniku zajedničkog nam zavičaja i ustvrdila kako Maruševec jednako može biti ponosan na svog omiljenog pjesnika, kao što Krklec može biti ponosan na svoje Maruševčane, koji ga ne zaboravljaju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter