Nikad veći broj stranih veleposlanika u Varaždinu

˝Republika Albanija nas je među prvima priznala i od uspostave diplomatskih odnosa njegujemo tople prijateljske odnose˝

Objavljeno: 28.06.2022. zagorjeinternational

Veleposlanstvo Republike Albanije pokrovitelj je, Varaždinska županija i županijska Turistička zajednica organizatori, a varaždinski Konzulat i počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj Stjepan Šafran domaćini izložbe fotografija naziva ˝Ljepote Albanije˝ objektivom Romea Ibriševića.

Prvo predstavljanje

Poznati hrvatski fotograf Romeo Ibrišević za nedavnog je boravka u Albaniji objektivom svoje kamere, i okom osjetljivim na lijepo i posebno, priredio stotine fotografija ove prekrasne zemlje bogate još neotkrivenim ljepotama te ih pripremio za predstavljanje u hrvatskim gradovima s albanskim konzulatima. Prvo je takvo predstavljanje u atriju palače Varaždinske županije upriličeno u Varaždinu, nakon čega je plan izložbe predstaviti u gradovima Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Otkako je 2017. godine otvoren nasuprot varaždinske Gimnazije, konzulat Republike Albanije bio je domaćin brojnim gospodarskim događanjima i posjetima predstavnika obaju naroda, a ovaj je put cilj bio okupiti albanske obrtnike i poduzetnike čije vrijedne ruke desetljećima već svoje proizvode nude svojim sumještanima Hrvatima s kojima skladno u Varaždinu žive još od pamtivijeka.

Albansko veleposlanstvo u Zagrebu rado je prihvatilo pokroviteljstvo nad izložbom koja za cilj ima predstaviti bogatstva i ljepote ove prekrasne europske zemlje, kažu najstarije i najarhaičnije europske prijestolnice. Uvodno su govorili autor izložbe Romeo Ibrišević, hrvatski poduzetnik i čovjek koji je svojim poslovnim aktivnostima posebice zaslužan za odlične poslovne i privatne odnose između dviju zemalja – počasni konzul Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran, domaćin izložbe varaždinski župan Anđelko Stričak, dok je izložbu otvorio albanski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda. Valja istaknuti kako su svečanom otvaranju izložbe fotografija, uz albanskog veleposlanika Podu, nazočili veleposlanici Austrije, Južne Koreje, Malezije, Kosova i Azerbejdžana, što predstavlja najviše visokih diplomatskih predstavnika stranih zemalja u Varaždinu na jednome kulturnom događanju.

Manjine

– Prije dva mjeseca su nas posjetili gospodarski savjetnici koji rade u mnogobrojnim veleposlanstvima akreditiranim u Hrvatskoj. Osim gospodarskog aspekta upoznali su se i s turizmom te kulturom našeg kraja. Ova izložba je svakako dobra promocija i za Albaniju, ali i za nas. Naime, Republika Albanija nas je među prvima priznala i od uspostave diplomatskih odnosa njegujemo tople prijateljske odnose. Izložba također ide u tom smjeru, produbljivanju tih odnosa. Naravno da tu veliku ulogu imaju i manjine, a na našem području živi oko 260 pripadnika albanske nacionalne manjine te oni svakako doprinose razvijanju i njegovanju izuzetno dobrih odnosa između naših zemalja. Oni su zapravo ta čvrsta pozitivna spona – rekao je varaždinski župan.

Počasni konzul Šafran se zahvalio županu na pomoći oko organizacije izložbe te je naznačio kako je Albanija sve više zanimljiva mnogobrojnim turistima iz Hrvatske.

– Albanija obiluje ljepotama, kako prirodnim, tako i kulturnim i svatko tko ima prilike je posjetiti biti će očaran njome. Meni je osobita čast što sam u Republici Hrvatskoj počasni konzul jedne tako lijepe i prijateljske države kao što je Albanija- zaključio je Šafran.

Gostovanja

Obrativši se nazočnima, albanski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda je ukratko predstavio Albaniju te je istaknuo kako će svi koji posjete izložbu moći osjetiti sve ljepote Albanije.

– Na ovim fotografijama vidimo povijesne znamenitosti i prirodna bogatstva kojima obiluje Republika Albanija. Prvo predstavljanje fotografija smo organizirali ovdje u atriju palače Varaždinske županije, a nakon toga je plan da izložbu predstavimo u Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku. Naš dragi prijatelj, počasni konzul i ugledni gospodarstvenik Stjepan Šafran je izuzetno zaslužan za promociju Albanije u Hrvatskoj i na tome mu se iskreno zahvaljujem. Također, hvala i županu Stričaku što je pomogao oko organizacije izložbe, a njega i njegove suradnike pozivam dašto prije  posjete Albaniju i uvjere se u ljepotu naše zemlje- rekao je.

Izložba ˝Ljepote Albanije˝ objektivom Romea Ibriševića iz Atrija županijske palače od utorka 28. lipnja seli u gradsku knjižnicu i čitaonicu, gdje za razgled ostaje otvorena do polovice srpnja 2022.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba