˝Stodeseta brani svoj rodni grad˝

Spust Kupom pokazao neraskidivu, u ratu iskovanu, vezu karlovačkih branitelja i Zagoraca koji su im pritekli u pomoć kad im je to najviše trebalo

Objavljeno: 27.06.2022. zagorjeinternational

Udruga veterana karlovačke 110. brigade ZNG/HV na obilježavanje 31. obljetnice ustrojavanja te slavne karlovačke brigade, vojne postrojbe koja je dala nemjerljiv doprinos obrani grada na četiri rijeke, imajući pri tome 109 poginulih pripadnika uz veliki broj ranjenih, pozvala je i ove godine zagorske veterane na obilježavanje njena osnutka.

U vrijeme kada je ustrojena 110. brigada ZNG/HV i kada počinje njen otpor neprijatelju, veliku pomoć im je pružila i zagorska 103. brigada ZNG/HV koja je u to vrijeme također branila šire područje Karlovca i Duga Rese. Na spustu raftovima, lani po Korani, a ove godine po Kupi, u nedjelju su, od prigradskog naselja Brodarac do gradske četvrti Gaza, osim domaćina ujedno i organizatora, članova Udruge veterana 110. brigade, pa onda i Ogulinaca, Slunjana, pripadnika Jedinice specijalne policije Karlovačke županije ˝Grom˝, sudjelovali i posebno toplo primljeni zagorski veterani, članovi Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja od kojih su neki bili pripadnici 103. brigade ZNG/HV i osobno sudjelovali u obrani Karlovca.

Obljetnice

Lani započetu inicijativu obilježavanja svoje godišnjice, članovi Udruge veterana 110. brigade zamislili su i kao povratak prirodi i podizanje ekološke svijesti jer je Karlovac, grad koji leži na četiri rijeke, Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri, oduvijek živio u skladu sa svojim rijekama. U tome ih svesrdno podržavaju i Grad Karlovac te Karlovačka županija. Pripadnicima 110. brigade i ove su godine potporu pružili i pripadnici Bad Blue Boysa Karlovca koji su ih na Banijskom mostu dočekali bakljadom i izvješenim transparentom ˝Stodeseta brani svoj rodni grad˝.

Spust po Kupi bio je odlično organiziran, pripremljen i proveden, a atmosfera tijekom spusta bila je izuzetna. Više od stotine sudionika spusta, a među njima i Zagorci, našlo je mjesto na 16 čamaca-raftova. Za njihovu sigurnost brinuli su karlovački HGSS i vatrogasci koji su ih pratili tijekom spusta. Raftingaši su se hladili čestim kupanjem u Kupi, a tijekom spusta bilo je i odmora s okrijepom. Nije nedostajalo ni pjesme, a zapjevala se je i ona zagorska ˝Zato braćo pijme ga˝. Nakon spusta, u karlovačkom Športsko-rekreacionom centru bio je organiziran ručak kojeg je pripremio Lovački savez Karlovačke županije.

Daljnja druženja

Obilježavanje obljetnice 110. brigade biti će nastavljeno 28. lipnja obilaskom područja koje je tijekom rata i uspješne obrane Karlovca kako nikad ne bi postao Kordunovac branila ˝Stodeseta˝, zatim paljenjem svijeća za sve poginule pripadnike brigade i završno sa svetom misom u Crkvi Presvetog Trojstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba