OBRANA OD TUČE: Država osigurala 54 milijuna kuna za nadoknade šteta, koliki će dio kolača u Zagorje?

KOLAR: Nerviraju me rakete koje u Varaždinu čekaju na uništenje, KLJAK: Ako možemo plaćati kanadere koje ne koristimo, možda bismo mogli utjecati na državnu vlast

Objavljeno: 27.06.2022.

Davora Kljaka iz redova Reformista na aktualcu je zanimalo pojašnjenje i objašnjenje oko elementarnih nepogoda koje su pogodile Zagorje u posljednjih par tjedana.

– Želim potaknuti raspravu elementarne nepogode, odnosno tuče i osiguranja od iste. Stanovnici Krapinsko – zagorske županije svaki dan strepe hoće li tuča doći i potući njihova dobra. Obzirom da mi obranu od tuča, što se tiče raketa nemamo, što je slučaj i u cijeloj Hrvatskoj, činjenica je da većina europskih zemalja nema obranu na taj način. Žitelji Varaždinske županije sudjeluju u velikom postotku u osiguranju od elementarnih nepogoda. Iz početka je osiguranje uzelo petero ljudi, a ta je brojka do danas narasla na 500 ljudi. Činjenica je da im je ta velika šteta isplaćena. Ako možemo plaćati kanadere, možda bi mogli utjecati na državnu vlast. Što ste u ova dva mjesta poduzeli i što planirate dalje – pitao je Kljak.

Župan KZŽ Željko Kolar odgovorio je kako utvrđena šteta iznosi više od 52 milijuna kuna i podsjetio kako je Vlada osigurala sredstva od 54 milijuna kuna, ali za šest županija i da se još ne zna koliko se odnosi na KZŽ. To bi se moglo znati sutra nakon što se, naglasio je Kolar, nađe s ministricom Vučković na sastanku. Osvrnuvši se na protugradnu obranu istaknuo je kako je znanost podijeljena. Posebno ga nervira što je ostalo neiskorištenih raketa koje u Varaždinu čekaju na svoje uništenje. Uz najavljeni sastanak, najavio je i skori znanstveni međunarodni skup na kojem će se raspraviti o načinima obrane od tuče. Dakako, dodao je kako će županija biti spremna i brza za povlačenje sredstava koje je Vlada osigurala, ali da se neće moći očekivati nadoknada štete u stopostotnom iznosu.

NAŠU PETICIJU ZA POVRATAK OBRANE OD TUČE RAKETAMA MOŽETE POTPISATI OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba