Jedno od ponajboljih županijskih vatrogasnih društava, DVD Gornje Jesenje proslavilo velikih 70 godina djelovanja

˝Brojimo 63 člana, od toga 35 opremljenih osobnom opremom i liječničkim svjedodžbama, uvijek spremnih za intervenciju˝

Objavljeno: 27.06.2022. zagorjeinternational

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Jesenje, jedno od ponajboljih županijskih vatrogasnih društava u subotu je, u sklopu obilježavanja Dana Općine, proslavilo velikih 70 godina djelovanja. Svečanost je započela mimohodom vatrogasaca centrom Jesenja, a nastavljena je svečanom sjednicom koja je bila prilika i za dodjelu priznanja istaknutim članovima.

Osnivanje

Prisjetivši se samih početaka DVD-a, predsjednik Karlo Habjanec naglasio je kako su oni bili prvi koji su dobrovoljnim radom sudjelovali u obrani i zaštiti imovine i ljudi, a često i ljudskih života.

– Poticaj za osnivanje DVD-a dali su politički aktivisti Gornjeg Jesenja, a u prvih nekoliko godina najviše poteškoća članovi su imali s nabavkom opreme i odgovarajućih uniformi pa su organizirali priredbe, zabave i tako skupljali novčana sredstva kako bi se opskrbili opremom. Počeli su sa dvije brentače, nekoliko desetaka metara cijevi, ručnom sirenom, jednom pumpom i velikom disciplinom te požrtvovnošću – poručio je Habjanec dodavši kako se broj članova društva iz godine u godinu povećavao.

Prvi vatrogasni kombi DVD Gornje Jesenje nabavilo je 1974. godine, a njihova 30. obljetnica djelovanja obilježena je izgradnjom novog vatrogasnog spremišta. Jedna od najvažnijih godina u povijesti jesejanskog vatrogastva je 2004. godina, kada su završeni radovi na izgradnji postojećeg vatrogasnog doma. Otada, sve aktivnosti svodile su se na opremanje DVD-a adekvatnom opremom i vozilima.

– Danas DVD Gornje Jesenje posjeduje tri vatrogasna vozila, a društvo broji 63 člana, od toga 35 opremljenih osobnom opremom i liječničkim svjedodžbama, uvijek spremnih za intervenciju – rekao je Habjanec te dodao kako su povodom ove velike obljetnice izradili i publikaciju kao trajni zapis za sljedeće generacije.

DVD danas

Njihovo funkcioniranje ne bi bilo moguće bez podrške Općine, a načelnik Dario Cvrtila ponosan je što je jesejanski DVD jedan od ponajboljih u županiji.

– DVD Gornje Jesenje slavi stvarno visoku obljetnicu i kao najstarije društvo civilne zaštite u našoj Općini ima velik značaj, kako danas, tako i u prošlosti kada su bili jedina organizacija na ovim prostorima. Uz naš KUD, oni su najdugovječnije društvo i kao takvo generator su svih aktivnosti. Nadamo se da će tako nastaviti u budućnosti, biti još spremniji, ali i imati puno manje posla – rekao je načelnik Cvrtila čestitavši im ovu veliku obljetnicu.

Priznanja

Svečana sjednica DVD-a bila je prilika i za dodjelu vatrogasnih priznanja. Tako su spomenice Vatrogasni veteran pripale Ivanu Galoviću, Dragutinu Kranjčecu i Stjepanu Mrzlečkom. Brončanu vatrogasnu medalju primili su Dragutin Bukvić, Branko Fruk, Milan Janžek, Ivan Jedvaj, Josip Kranjčec, Nenad Kranjčec i Neven Smiljanec, a brončanu vatrogasnu plamenicu Danijel Herceg, Davor Katelenić, Danijel Kranjčec i Martin Sitar.

Srebrna vatrogasna medalja pripala je Vladi Smiljancu, a srebrne vatrogasne plamenice Marijanu Bosaku, Matiji Bosaku, Darku Bukviću, Nevenu Fruku, Karlu Habjancu, Dragutinu Hercegu i Danijelu Sitaru.

Zlatne medalje koje je dodijelio zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić uručene su Ivanu Galoviću i Stjepanu Buzini, dok su zlatne vatrogasne plamenice primili Mirko Buzina, Ivan Habjanec i Mato Pek.

– DVD Gornje Jesenje uvijek je bio operativna snaga na koju smo mogli računati i na širem području ovog dijela županije – poručio je zapovjednik Lovrenčić zahvalivši jesejanskim vatrogascima na doprinosu kojeg su dali na intervencijama u potresom pogođenoj Petrinji.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović koji je istaknuo kako vatrogastvo u Hrvatskom zagorju nije poziv, nego način života.

– Svi mi koji smo jednom ušli u vatrogastvo dišemo vatrogastvo, ono se prenosi iz generacije u generaciju. Često se na vatrogasce gleda na krivi način, a tek kad se ljudi nađu u potrebi vide koliko zapravo oni znače – naglasio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba