Majmunske boginje uskoro dobivaju novo ime

˝Da sam majmun, protestirao bih. To zapravo nije bolest majmuna˝

Objavljeno: 26.06.2022. zagorjeinternational

Majmunske boginje uskoro bi mogle imati novo ime jer postojeće potiče diskriminaciju i stigmatizira. Kako je proteklog tjedna objavila Svjetska zdravstvena organizacija s “partnerima i stručnjacima diljem svijeta radi na promjeni naziva virusa majmunskih boginja i njegovih sojeva”. Ti su sojevi posebno kontroverzni jer su nazvani po afričkim regijama, piše Index.

Hitna potreba

Prošle je godine WHO sve varijante covida odlučio nazvati po slovima grčkog alfabeta kako se ne bi stigmatizirala mjesta gdje su se prvi put pojavile. Samo nekoliko dana prije nego što je WHO objavio da će majmunskim boginjama promijeniti naziv, skupina znanstvenika u javnom je pismu pozvala na “hitnu potrebu uvođenja nediskriminatorne i nestigmatizirajuće nomenklature” virusa.

U pismu, koje je potpisalo i nekoliko afričkih znanstvenika, posebno se upozorava na “zapadnoafrički” i “srednjoafrički” soj virusa majmunskih boginja. Ove je godine zabilježeno više od 2100 zaraza majmunskim boginjama, od čega ih je 84 posto u Europi, 12 posto u Sjevernoj i Južnoj Americi, a samo tri posto u Africi.

Virolog na sveučilištu Redeemer u Nigeriji Oyewale Tomori, podržava promjenu naziva sojeva majmunskih boginja.

– Ali čak je i naziv majmunske boginje pogrešan. Da sam majmun, protestirao bih. To zapravo nije bolest majmuna – izjavio je AFP-u.

Ime virusa

Virus je tako nazvan jer je otkriven među majmunima u danskom laboratoriju 1958. godine, ali ljudi su se njime uglavnom zarazili od glodavaca. Postojeća epidemija neobična je u smislu da se isključivo širi kontaktom s čovjeka na čovjeka – kaže epidemiolog s Cambridgea Olivier Restif.

– I zato je pošteno reći da postojeća epidemija ima malo veze s Afrikom, jednako kao što valovi covida i njegove varijante imaju malo veze s azijskim šišmišima, odakle je izvorno krenuo – dodao je. 

WHO će objaviti nove nazive za majmunske boginje što je prije moguće, kazao je čelnik organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je u subotu da ta bolest, iako izaziva zabrinutost, još uvijek ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba