ZAGORJU I HRVATSKOJ NA PONOS: Martin Oborovečki (24) najbolji je samostrelac Hrvatske za 2021. godinu

˝Za ovu nagradu morao sam nadmašiti najbolje u svijetu˝

Objavljeno: 24.06.2022.

Odlične vijesti stižu iz općine Veliko Trgovišće, točnije tamošnjeg Streljačkog društva čiji su članovi proteklih dana sudjelovali na svečanosti proglašenja najboljih strijelaca Hrvatske za 2021. godinu. Hrvatski streljački savez tako je najboljim samostrelcem za proteklu godinu proglasio Martina Oborovečkog, 24-godišnjeg Zagorca iz Velikog Trgovišća, inače inženjera elektrotehnike i nastavnika zagrebačke Privatne gimnazije ˝Svijet˝ koji trenira pod palicom Damira Oborovečkog.

Oborovečki nam je u kratkom razgovoru otkrio svoj zanimljiv početak streljaštva, discipline kojom se u Hrvatskoj bavi doista mali broj ljudi, a i javnost je većinskim dijelom za ovo polje zakinuta. Ovo je, stoga, idealna prilika da saznate pokoju informaciju o sportu preciznosti koji je jedan od standardnih olimpijskih sportova još od Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine.

– Bavim se streljaštvom od 2008. godine, no samostrelom sam počeo 2014. godine kada sam zbog zapaženijih rezultata puškom u juniorskim kategorijama dobio priliku nastupati s posuđenim samostrelom te sam iste godine osvojio prvu medalju na svjetskom prvenstvu za kadete – prisjetio se Oborovečki početaka, a nas je zanimalo kako izgleda jedan od treninga.

Trening

– Jedan trening počinje razgibavanjem te pripremom samostrelske opreme što bi uključivalo napinjanje luka, odabir distance i strelica za trening i ostale sitnice. Nakon toga slijedi dio pucanja gdje najčešće na jednom treningu otpucamo 60 strelica (dvije distance), dok nakon samog pucanja slijedi analiza treninga ovisno o tome je li to bilo testiranje strelica, gađanje rezultata, snalaženje po različitim vremenskim uvjetima (vjetar, kiša). Sve to može trajati nekih četiri sata – kaže nam Oborovečki.

Neosporno je da su, kao i u svakom drugom sportu, uloženo vrijeme, trud i postavke prioriteta od ključnih važnosti za uspjeh, kao i disciplina koja je Oborovečkog dovela do ovog velikog priznanja i to u konkurenciji domaćih, a ujedno i onih najboljih u svijetu.

Priznanje

– Ovakvo priznanje mi puno znači jer prošle dvije godine nije bilo ni svjetskih ni europskih prvenstava, a ni svjetskih kupova, tako da osim međunarodnih natjecanja na kojima smo nastupali, ovo je najveće moguće priznanje koje je bilo moguće osvojiti. Konkurencija je bila vrlo jaka. Iako se u Hrvatskoj samostrelom bavi mali broj ljudi, naši samostrelci su najbolji u svijetu. Za ovu nagradu morao sam nadmašiti Andreja Krstinića koji je aktualni svjetski prvak, Domagoja Pereglina, najboljeg strijelca u svijetu po IAU rankingu te Marijana Kajfeša, srebrnog s prošlog Europskog prvenstva. Osim njih tu je i mnogo mlađih strijelaca koji su iz godine u godinu sve bolji pa je i konkurencija puno jača – rekao je, a na pitanje o daljnjim planovima nije dvojio:

– Planovi za dalje su jasni. Pripremam se za svjetsko prvenstvo u Mađarskom Gödöllőu početkom kolovoza, no konkurencija u Hrvatskoj je toliko jaka da će najteži dio biti naše kvalifikacije za SP. No, prije toga pozivam sve na svjetski kup koji će se održati 16. i 17. srpnja u Velikom Trgovišću na kojem će nastupiti najbolji samostrelci iz svijeta – najavio je za kraj Oborovečki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba