Zagorskim eko proizvođačima dodijeljeni 303.000 kuna vrijedni ugovori za županijsku potporu za povećanje ekološke proizvodnje

VELIKI POTENCIJAL: “Imamo najveći rast ekoloških proizvođača u državi, svima koji se jave na natječaj i ispunjavaju kriterije – isplaćujemo potporu”

Objavljeno: 23.06.2022. zagorjeinternational

Zagorskim proizvođačima koji se bave eko proizvodnjom, a prijavom na natječaj Krapinsko – zagorske županije, ostvarili su pravo na županijsku potporu za povećanje ekološke proizvodnje, u četvrtak su, u Poslovno tehnološkom Inkubatoru KZŽ u Krapini, dodijeljeni ugovori.

Na natječaj se, kako je otkrila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, prijavilo 15 proizvođača, no jedan nije prošao administrativnu provjeru, stoga su potpore dodijeljene 14 – orici proizvođača. Pročelnica je pojasnila i pod kojim su se uvjetima proizvođači mogli javiti na natječaj te o kojem se iznosu potpora radi.

– Mogli su se javiti proizvođači koji su u upisniku ekološke poljoprivrede, imaju sve zadovoljene uvjete da imaju zapisnike i ono što je nužno da su to radili prošle godine te da s ekološkom proizvodnjom nastavljaju i ove godine. Što se tiče sredstava koje Županija ove godine ima osigurano, radilo se o 250.000 kuna, no kako je 14 zahtjeva zadovoljilo sve uvjete, odlukom župana odlučeno je da se osiguraju dodatna sredstva kako bi svi koji su udovoljili administrativnim uvjetima i žele ulagati u ekološku proizvodnju dobili sredstva u ukupnom iznosu 50 posto od prijavljene aktivnosti. Maksimalni iznos koji su mogli ostvariti je 50.000 kuna. S toga, na ovom natječaju, ukupno je dodijeljeno 303.000 kuna. Što se tiče isplate, ona će našim korisnicima ići 50 posto prilikom potpisivanja ugovora, a ostatak od 50 posto, bit će stavljeno kod izvješća realizacije investicije koju su planirali. Svima želim uspješan nastavak bavljenja ekološkom proizvodnjom i da sukladno vremenskim uvjetima, ova godina prođe što bolje – istaknula je Mihovilić.

Kontinuirano povećanje

– Želim zahvaliti Krapinsko – zagorskoj županiji za ulaganje u ekološku proizvodnju. Situacija kakva je u proteklih mjesec dana s vremenskim uvjetima nije baš sjajna, tako da sve trajne nasade koje imam stavljam pod mreže, jer nema daljnje proizvodnje bez zaštite od tuče. Nema smisla više ništa raditi na otvorenom, ako se ne zaštiti. Sretno svima i daj Bože da bude još više takvih natječaja da se može zaštititi čim više poljoprivrednih gospodarstva na taj način – kazao je Vinceljak, koji je dobio 21.900 kuna potpore za uzgoj malina.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je prije četiri godine rekao da će Županija otvoriti zasebnu liniju za ekološku proizvodnju, a da se toga i drže jer svake godine povećavaju sredstva, pa su tako prošle godine u proračunu bila predviđena sredstva u iznosu od 200.000 kuna, no bilo je isplaćeno 289.000 kuna, kao što je i ove godine isplaćeno više od predviđenog, pa vezano uz to poručio:

– Praktički svima koji se jave na natječaj i zadovoljavaju kriterije, isplatimo potporu. To ćemo činiti i u narednim godinama, što znači da će iduće godine biti predviđena potpora od 300.000 kuna u proračunu, a ako će biti zahtjeva i za 350.000 kuna, mi ćemo ponovno isplatiti svima. Smatramo da Zagorje ima veliki potencijal za bavljenje ekološkom proizvodnjom, pogotovo zato što nemamo previše ravničarskih dijelova i krupnih parcela da bi se mogli baviti velikom intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom s jedne strane, a s druge strane naše bregovito područje i male sitne parcele omogućuju nam bavljenje ekološkom proizvodnjom. Da je to tako i da smo svi zajedno na dobrom putu, pokazuje podatak da smo 2018. godine imali 69 ekoloških proizvođača, a ove godine ih imamo 130. Imamo najveći rast ekoloških proizvođača u Republici Hrvatskoj – rekao je Kolar pa pojasnio za što su točno korisnicima sredstva odobrena.

Za deset posto

– Kroz ovaj natječaj, imamo 1800 sadnica maslina, 150 sadnica trešanja, 150 sadnica lješnjaka, 80 sadnica jabuka, dva plastenika i jedna oprema za plastenik, repromaterijal za višegodišnje nasade, opremu za podizanje pet višegodišnjih nasada, 13.000 kvadrata zemljišta i sedam junica buše. To je rezultat naših i vaših projekata s kojima ste se javili na naš natječaj. Mislim da je to dobar poticaj drugima koji se bave ekološkom proizvodnjom – kazao je.

Detaljnije je pojasnio stratešku odluku Županije da svake godine, u ukupnom proračunu za poljoprivredu, podignu iznos bespovratnih sredstava ili sufinanciranja projekata za deset posto, odnosno što se tiče ekološke proizvodnje, 25 posto na godišnjoj razini.

-To znači, ako idemo ovim tempom, da ćemo do kraja 2025. godine, doći do pola milijuna kuna bespovratnih sredstava. Izuzetno je važno da vi koji se bavite ekološkom proizvodnjom, znate da na taj novac možete računati pod tim uvjetima i da možete planirati razvoj svojih OPG-ova jer ovaj novac za vas je siguran. S Ministarstvom poljoprivrede usklađujemo da s Europskom unijom imamo jedinstvenu poljoprivrednu politiku i uvijek ćemo naći načina da ono što se ne može financirati iz europskih fondova, da takve mjere raspisujemo, a da vi možete povlačiti minimalno 50 posto bespovratnih sredstava za projekte – poručio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba