Čak i kad je nesnosno vruće, to za njih nije dobro

Stručnjaci apeliraju: Ne dajte dojenim bebama mlađima od šest mjeseci vodu 

Objavljeno: 22.06.2022. zagorjeinternational

Dok stručnjaci podsjećaju da odrasli i starija djeca tijekom ljetnih vrućina moraju povećati unos vode, na roditelje  djece mlađe od šest mjeseci apeliraju da im nikada ne daju vodu, piše Index.hr.

Naime, dojene bebe mlađe od šest mjeseci ne bi smjele piti vodu jer to može preopteretiti njihove sićušne trbuščiće i spriječiti da dobiju potrebne hranjive tvari iz majčinog mlijeka. Pijenje vode kod dojenih beba može dovesti do hiponatremije i trovanja vodom – stanja koja se smatraju smrtonosnima.

Isključivo dojenje, koje Sekcija Američke akademije za dojenje, Američko udruženje porodničara i ginekologa, Američko udruženje liječnika obiteljske medicine, Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mnoge druge organizacije preporučuju u prvih šest mjeseci života, definira se kao prehrana majčinim mlijekom bez bilo kakvih dodataka, što znači da nema dodavanja vode, sokova, mlijeka koje nije ljudskog porijekla, te druge hrane), osim vitamina, minerala i lijekova (ako je potrebno). Bebe hranjene adaptiranim mlijekom mogu imati koristi od malo vode po vrućem vremenu, no to treba biti flaširana voda, voda za bebe ili prokuhana voda iz slavine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba